Food & Wine
  • ru
  • hy
  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո
  • ru
  • hy
Սնունդ

Տոլմա՞, խա՞շ, թե՞ բրդուճ. ի՞նչ կցանկանայիք համտեսել

Հայկական խոհանոցի 7 ճաշատեսակ, որոնց դիմակայելն անհնար է

ԵՐԵՎԱՆ, 18 փետրվարի./Նովոստի–Արմենիա/. Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր առանձնահատուկ ճաշատեսակներով, որոնց դիմակայելն ու դրանցից հրաժարվելը գրեթե անհնար է։ Food&Wine պորտալը հավաքել է ամենաախորժելի ճաշատեսակները, որոնք դուք անպայման կցանկանաք համտեսել։ Դրանցից ոմանք կարելի է ուտել նախաճաշին, մյուսներն անփոխարինելի են օրինակ ճաշից առաջ։ Իհարկե, կան նաև տաք ուտեստներ։ Ձեզ դժվար ընտրություն է սպասվում, քանի որ պետք է ընտրել ներկայացված յոթ ճաշատեսակներից միայն մեկը, որը դուք կցանկանայիք համտեսել հենց հիմա։

Տոլմա

«Տոլմա» բառն ասելիս ցանկացած հայի սիրտ սկսում է ուրախ բաբախել։ Այն իսկական նրբախորտիկ է։ Էլ ինչպես կարելի է անվանել աղացած մսով ու համեմունքներով խճողակը, որը խնամքով փաթաթված է խաղողի տերևների մեջ, իսկ վրան լցված է սխտորով մածուն։

Խորոված

Էլ ինչ հայկական ուտեստների ցանկ առանց խորովածի. հյութեղ մսի կտորներ, որոնք պատրաստված են ածուխի վրա։ Այստեղ կարևոր է ճիշտ միս ընտրել։ Իսկ ինչպիսի՞ խորոված եք սիրում`ոչխարի՞, խոզի՞, տավարի՞, թե՞ թռչնամսի, որոշեք ինքներդ։ Բանջարեղենով, կանաչեղենով և սոխով խորովածը հայկական ցանկացած խնջույքի անբաժանելի մասն է։ Մեր նախնիներն իսկապես «գլուխ էին հանում» խորովածից, այն պատրաստում էին բացառապես տղամարդիկ։ Միգուցե դա է պատճառը, որ այս հնագույն ճաշատեսակն ունի յուրահատուկ առնական էներգետիկա։

Խաշ

Տաք, յուղալի, սխտորով խաշ, խորը ափսեի մեջ լցված չոր լավաշ, մի բաժակ սառը օղի, թթու և լավ սեղանակիցներ: Առավոտյան էլ ի՞նչը կարող է  ավելի լավ բարձրացնել տրամադրությունը և ստիպել հավատալ հաջողությանը, եթե ոչ խաշն՝ ընկերների շրջապատում:

Լավաշով, պանրով, լոլիկով և կանաչեղենով բրդուճ

Լավաշի մեջ փաթաթած պանրի, լոլիկի կտորներ ու թարմ կանաչի. հիանալի ուտեստ նախաճաշից և ճաշից առաջ: Հասարակ, բայց շատ համեղ ուտեստ, որն ի դեպ նաև հագեցնում է:

Ժենգյալով հաց

Կանաչեղենի տասնյակ տեսակներ ու կարագով բլիթ, որը թխվում է տաք տապակի վրա: Մեր տատիկները պահպանել են անուշահամ բույսերի գաղտնիքը՝ փոխանցելով իրենց դուստրերին:

Լոլիկով ձվածեղ

Քաղցրահամ լոլիկով ձվածեղ: Ցանկության դեպքում կարելի է ավելացնել ոսկեգույն տապակած սոխ և անուշաբույր ռեհան: Իրականում, ձվածեղի տարբերակները շատ են`բեկոնով, բաստուրմայով, եփած տավարի լեզվով և այլն: Պատրաստված հալած յուղով, թարմ թխած հացով և մի բաժակ կակաոյով այս ախորժելի ուտեստը հիանալի նախաճաշ է:

Ղափամա

Սա խոհանոցային արվեստի իսկական գլուխգործոց է։ Ղափաման ոչ միայն համեղ է, այլև անհավանական գեղեցիկ։ Ոսկեգույն դդմի մեջ լցնում են բրնձից, չրերից, նշից և մեղրից պատրաստված խճողակ։ Ղափաման այնքան է սիրվել հայերի կողմից, որ մենք անգամ երգ ենք հորինել այս կերակրատեսակի մասին։ Համաձայնվեք, որ այն իսկապես արժանի է։

Share:
Թեգեր: բրդուճ, խաշ, խորոված, ձվածեղ, տոլմա
Նախորդ նյութը

Cocktail Day ԱՐԱՐԱՏ Թանգարանում. ձեր կատարյալ ուղեցույցը կոնյակից պատրաստվող կոկտեյլների աշխարհում (ՎԻԴԵՈ)

Հաջորդ նյութը

Օմլետ, բրդուճ և գրանոլա. որտե՞ղ նախաճաշել Երևանում, խմբագրության ընտրություն

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

post-image
Սնունդ

ԱՄՆ–ում կցուցադրվի հայկական խոհանոցի մասին պատմող հաղորդում

post-image
Սնունդ

Երբ ավելորդ քաշը խնդիր չէ. հայկական համեղ գաթայի պատրաստման գաղտնիքը

post-image
Սնունդ

Խոհարարական դասընթացներ՝ առանց տնից դուրս գալու. պաքսիմատի մեջ թաթախած հավով հյութեղ շնիցել

post-image
Սնունդ

ՕՐՎԱ ԲԱՂԱԴՐԱՏՈՄՍ. յուրօրինակ «Կեսար» կաղամբով

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

  • Հայաստանը զբոսաշրջային նոր բրենդ ունի
  • Տեղական համեղ ուտելիքներ և կոլորիտ. Դիլիջանում կայացավ գաստրոնոմիկ շքեղ փառատոնը` GASTROFEST–ը (ՖՈՏՈ)
  • «Երևանի Գինու Օրերը» փառատոնը Wine Travel Awards զբոսաշրջության միջազգային մրցույթի հաղթող է ճանաչվել
  • Հայաստանում մեկնարկում է GARoon փառատոնը. «ԳԱՌունա, գառ կեր»
  • The New York Times–ը հայկական «Արենին» ներառել է խաղողի 10 լավագույն սորտերի ցանկում, որոնց արժե ավելի մոտիկից ծանոթանալ

ԱՄԵՆԱԿԱՐԴԱՑՎԱԾ

Գողտրիկ հավաքույթներ Երևանում. ներկայացնում ենք Margaryan Business Group ռեստորանների հարթակների ճանապարհային քարտեզը (ՖՈՏՈ)

0
8604

Թեստ. գուշակեք աշխարհի երկրների մայրաքաղաքները

0
6258

Հայաստանում Հոբբիթների հեքիաթային գյուղ է հայտնվել

0
5611

Հարսանիք «Ծիրանի գարդեն» ռեստորանում. կարևոր է յուրաքանչյուր մանրուք (ՖՈՏՈ)

0
5300

Օմլետ, բրդուճ և գրանոլա. որտե՞ղ նախաճաշել Երևանում, խմբագրության ընտրություն

0
3535

Facebook

ԿՈՆՏԱԿՏՆԵՐ

Տեղեկատվություն տարածելու և ստանալու հարցերով դիմել.
Հեռ./ֆաքս. (+37410) 52-40-80
E-mail: [email protected]

Գովազդ տեղադրելու հարցերով դիմել.
E-mail: [email protected]

Տեխնիկական հարցերով դիմել
E-mail: [email protected]

ԲԱԺԻՆՆԵՐ

  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո

ՆԱԽԱԳԾԻ ՄԱՍԻՆ

Food&Wine–ը «Նովոստի–Արմենիա» միջազգային տեղեկատվական գործակալության հատուկ նախագիծն է, որտեղ կարող եք գտնել ակտուալ, հետաքրքիր և գլխավորը` օգտակար տեղեկատվություն գաստրոնոմիկ նրբությունների, օրիգինալ և վաղուց սիրված ճաշատեսակների ու հյութերի մասին։ Մենք չենք սահմանափակվում միայն Հայաստանով, որին, անշուշտ, հատուկ տեղ է տրված, այլ նաև պատմում ենք տարբեր երկրների խոհանոցների և հետաքրքիր գաստրոնոմիկ ավանդույթների մասին։ Ձգտում ենք ընթերցողին ծանոթացնել զարմանահրաշ գաստրոնոմիկ աշխարհի հետ, որը լի է անակնկալներով, գաղտնիքներով, առասպելներով ու պատմություններով։
Copyright © 2005-2019 AMI "Novosti-Armenia"