Food & Wine
  • ru
  • hy
  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո
  • ru
  • hy
Սնունդ

Ինչպես բազմազանություն մտցնել Պահքի ճաշացանկում. խորհուրդներ և բաղադրատոմսեր

Պահքի ճաշացանկը կարող է լինել բազմազան և շատ համեղ

ԵՐԵՎԱՆ, 27 փետրվարի. /Նովոստի-Արմենիա/. Հայաստանում փետրվարի 24-ից սկսվել է Մեծ պահքը, որը կշարունակվի մինչև ապրիլի 12-ը: Չնայած սահմանափակումներին, Պահքի ճաշացանկը կարելի է դարձնել բազմազան և  լիարժեք: Food&Wine-ը ներկայացնում մի քանի խորհուրդներ և բաղատրատոմսեր:

Խավարտների բազմազանություն

Հասարակ հնդկաձավարից, բրնձից և բանջարեղենից բացի, որպես խավարտ կարելի է օգտագործել հայկական արիշտան, բրնձի լապշան, սոբա (հնդկաձավարի լապշա) և ուդոն (ցորենի ալյուրից լապշա):

Օրինակ, Պահքի համար արիշտան կարելի է տապակել բուսայուղով, սոխով և սնկով: Սոբան համադրեք տարբեր սոուսների հետ: Այն նաև կարելի է շոգեխաշել սնկի և կարմիր սոխի հետ: Ուդոնը կարելի է պատրաստել բանջարեղենով, իսկ բրնձի լապշան համեղ է և´ որպես աղցանի հումք, և´ տաք ձևով՝ քաղցրաթթու սոուսով: Կարելի է նաև ավելացնել կուսկուս, բլղուր, կինոա, ոլոռ, լոբի, ոսպ և սիսեռ:

Ուտեստներին սոուսներ ավելացրեք

Soy sauce and soy bean on wooden table.

Բուսական սոուսները և հավելումները կարող են նոր համ փոխանցել սովորական ուտեստներին: Պահքին կարելի է օգտագործել սոյայի և քաղցրաթթու սոուսներ, բալզամիկ քացախ, ինչպես նաև աջիկա, դասական ֆրանսիական մանանեխ:

Պահքի ճաշացանկի հիանալի հավելում կդառնա իտալական պեստո սոուսը: Այն պատրաստման համար կպահանջվի կանաչ ռեհան, մաղադանոս, պարմեզան, մայրու ծառի ընկույզներ, սխտոր, ծովի խոշոր աղ և ձիթապտղի յուղ: Պեստոն հատկապես լավ է համադրվում լապշայի և կանաչ ձիթապտղի հետ:

Նախաճաշի համար ընտրեք շիլա

Շիլաները կօգնեն ոչ միայն բազմազանություն մտցնել սննդակարգում, այլև անցնել ճիշտ սննդակարգի, եթե պահպանել նախաճաշին և Պահքից հետո շիլա ուտելու սովորությունը: Շիլան պատրաստվում է ջրով՝ մրգերի, հատապտուղների և ընկույզների ավելացմամբ:

Օրինակ, պատրաստ լինելուց 2 րոպե առաջ վարսակի մեջ կարելի է ավելացնել բանան կամ խնձոր և ծածկել կափարիչով: Վարսակը կարելի է նաև համադրել կիվիի, անտառային հատապտուղների, ընկույզի կամ չրերի հետ:

 Մի մոռացեք ընթացքում թեթև ուտելու մասին

Թեթև ուտելն օգնում է խուսափել քաղցի զգացումից և գրագետ ձևով կազմակերպել սննդակարգը: Այս նպատակով կարելի է օգտագործել միրգ, հատապտուղներ, ընկույզ և չրեր, որոնք հարուստ են վիտամիններով, ամինաթթուներով, միկրո և մակրոէլեմենտներով, որոնք անհրաժեշտ են օրգանիզմին:  

Ընթացքում թեթև սնվելու համար որպես տարբերակ կարող են լինել նաև չրերով գլանակները, որոնք կարելի է պատրաստել տանը վարսակի փաթիլներից, խուրմայից, ծիրանաչրից, բալի չրից, չամիչից, ընկուզեղենից, խնձորի հյութից, դարչինից և ալյուրից:

Բոլոր չորամրգերը թրջել: Առանց կորիզի խուրման, չամիչը, ծիրանաչիրն առանձին տաք ջրով թրջել և թողնել 15 րոպե: Խուրման ջրի հետ հարել բլենդերում մինչև այն շիլայի վերածվի, տեղափոխել կաթսայի մեջ՝ ավելացնելով խնձորի հյութ և դարչին: Խյուսը եռացնել և մի քանի րոպե մարմանդ կրակի վրա եփել՝ թեթև խառնելով, ինչից հետո թողնել սառչի: Վարսակի փաթիլները թխել ջեռոցում 170 աստիճանի տակ 10-12 րոպե: Չորացնել չամիչը և ծիրանաչիրը, մանր կտրատել ընկուզեղենի հետ: Միացնել բոլոր բաղադրիչները, գլանակներ ձևավորել, ամանի վրա ալյուր ցանել և վրան շարել գլանակները, ինչից հետո թխել 10-12 րոպե:

Կազմեք Պահքի ճաշացանկ

Կերակրացանկում միօրինակությունից ու գաղափարների պակասից խուսափելու համար կազմեք Պահքի ճաշացանկ, որը կօգնի ընտրել տարբերակներ ամեն օրվա համար: Նման ճաշացանկի օգնությամբ հնարավոր է ունենալ լիարժեք սննդակարգ և խուսափել ամեն օր նույն ուտեստները պատրաստելուց: Հարմարության համար կարելի է առանձին ցանկերով գրանցել խավարտները, աղցանները, ճաշերը, տաք ուտեստները, քաղցրը և այլն:-0-

Share:
Թեգեր: բաղադրատոմս, ճաշացանկ, պահք
Նախորդ նյութը

Նրբաբլիթներ՝ Բարեկենդանին. 3 օրիգինալ բաղադրատոմս

Հաջորդ նյութը

Ազգային բրենդի նոր ուժը. հայկական նռան գինին կարող է հայտնվել ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի ցուցակում

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

post-image
Սնունդ

Արագ նախաճաշ. համեղ բուտերբրոդների բաղադրատոմս

post-image
Սնունդ

Ամռան խորհրդանիշ. ինչո՞վ է օգտակար ձմերուկը և ինչպե՞ս ընտրել ամենաքաղցրահամը

post-image
Սնունդ

Ամառային մենյու. սեզոնային բանջարեղենով և մրգերով երեք բաղադրատոմս

post-image
Սնունդ

Ի՞նչ մարտահրավերներ են ծառացած հայ ռեստորատորների և հյուրանոցատերերի առաջ. մեկնաբանում է ռուս փորձագետը

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

  • Հայաստանը զբոսաշրջային նոր բրենդ ունի
  • Տեղական համեղ ուտելիքներ և կոլորիտ. Դիլիջանում կայացավ գաստրոնոմիկ շքեղ փառատոնը` GASTROFEST–ը (ՖՈՏՈ)
  • «Երևանի Գինու Օրերը» փառատոնը Wine Travel Awards զբոսաշրջության միջազգային մրցույթի հաղթող է ճանաչվել
  • Հայաստանում մեկնարկում է GARoon փառատոնը. «ԳԱՌունա, գառ կեր»
  • The New York Times–ը հայկական «Արենին» ներառել է խաղողի 10 լավագույն սորտերի ցանկում, որոնց արժե ավելի մոտիկից ծանոթանալ

ԱՄԵՆԱԿԱՐԴԱՑՎԱԾ

Գողտրիկ հավաքույթներ Երևանում. ներկայացնում ենք Margaryan Business Group ռեստորանների հարթակների ճանապարհային քարտեզը (ՖՈՏՈ)

0
8180

Թեստ. գուշակեք աշխարհի երկրների մայրաքաղաքները

0
5232

Հարսանիք «Ծիրանի գարդեն» ռեստորանում. կարևոր է յուրաքանչյուր մանրուք (ՖՈՏՈ)

0
4628

Հայաստանում Հոբբիթների հեքիաթային գյուղ է հայտնվել

0
4447

MBG ընկերության կատարյալ քեյթերինգից օգտվելու հինգ պատճառ (ՖՈՏՈ)

0
2984

Facebook

ԿՈՆՏԱԿՏՆԵՐ

Տեղեկատվություն տարածելու և ստանալու հարցերով դիմել.
Հեռ./ֆաքս. (+37410) 52-40-80
E-mail: [email protected]

Գովազդ տեղադրելու հարցերով դիմել.
E-mail: [email protected]

Տեխնիկական հարցերով դիմել
E-mail: [email protected]

ԲԱԺԻՆՆԵՐ

  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո

ՆԱԽԱԳԾԻ ՄԱՍԻՆ

Food&Wine–ը «Նովոստի–Արմենիա» միջազգային տեղեկատվական գործակալության հատուկ նախագիծն է, որտեղ կարող եք գտնել ակտուալ, հետաքրքիր և գլխավորը` օգտակար տեղեկատվություն գաստրոնոմիկ նրբությունների, օրիգինալ և վաղուց սիրված ճաշատեսակների ու հյութերի մասին։ Մենք չենք սահմանափակվում միայն Հայաստանով, որին, անշուշտ, հատուկ տեղ է տրված, այլ նաև պատմում ենք տարբեր երկրների խոհանոցների և հետաքրքիր գաստրոնոմիկ ավանդույթների մասին։ Ձգտում ենք ընթերցողին ծանոթացնել զարմանահրաշ գաստրոնոմիկ աշխարհի հետ, որը լի է անակնկալներով, գաղտնիքներով, առասպելներով ու պատմություններով։
Copyright © 2005-2019 AMI "Novosti-Armenia"