Food & Wine
  • ru
  • hy
  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո
  • ru
  • hy
Սնունդ

Ինչպես չհավաքել ավելորդ կիլոգրամներ`մնալով տանը ողջ օրը. Lifehack հայ դիետոլոգից. ԷՔՍԿՅՈՒԶԻՎ

Դիետոլոգ Գայանե Շահխաթունին պատմել է, թե ինչպես կարելի է պահպանել կազմվածքը՝ մնալով տանը ողջ օրը

ԵՐԵՎԱՆ, 20 մարտի./Նովոստի-Արմենիա/. Երկար ժամանակ տանը մնալով` մեծանում է ուտելու կամ ինչ-որ համեղ ճաշատեսակ պատրաստելու ցանկությունը: Ցածր ֆիզիկական ակտիվության հետ մեկտեղ այդ ցանկությունը հանգեցնում է ավելորդ կիլոգրամների կուտակման:

Դիետոլոգ Գայանա Շահխաթունին հատուկ  Food&Wine պորտալի համար ներկայացրել է «տնային կարանտինի» պայմաններում սննդակարգը գրագետ կազմելու գաղտնիքներն և այն միջոցները, որոնց օգնությամբ կարելի է փոխարինել ֆիզիկական ակտիվությունն ու պահպանել կազմվածքը: 

Ավելի շատ կանաչեղեն, ավելի քիչ՝ քաղցրավենիք

Դիետոլոգն առաջին հերթին խորհուրդ է տալիս խմել ավելի շատ ջուր. դա կօգնի ոչ միայն պահպանել օրգանիզմի առողջությունը, այլև պաշտպանվել վիրուսային հիվանդություններից: Ընդ որում կարևոր է, որ ջուրը լինի գոլ կամ մի փոքր տաք, քանի որ այդպես այն ավելի լավ կյուրացվի:

«Եկել է գարունը և դրա հետ միասին շատացել է կանաչեղենը, ինչի շնորհիվ կարելի է չզգալ քաղց ու օրգանիզմն ապահովել մեծ քանակի բջջանյութով»,- նշել է Շահխաթունին:

Նրա խոսքով, ցանկացած կանաչ մթերքում, հատկապես կանաչեղենի մեջ, կա շատ քանակի բջջանյութ, որը նպաստում է սննդի յուրացմանը: Այդ պատճառով սննդակարգում անհրաժեշտ է շեշտադրում անել կանաչեղենի բոլոր տեսակների վրա՝ և′ թարմ, և′ տապակած, բայց ձեթի քիչ քանակությամբ կամ ընդհանրապես առանց ձեթի։

 «Փորձում ենք սննդակարգից բացառել բարձր կալորիականությամբ մթերքները, որոնց թվում են յուղերի բոլոր տեսակները, ուտում ենք ամեն ինչ յուղազրկված։ Ինչպես նաև բացառում ենք սպիտակ ալյուրն ու արագ ածխաջրերը, մասնավորապես՝ շաքար պարունակող ցանկացած մթերք»,- խորհուրդ է տալիս դիետոլոգը։

Շահխաթունին քաղցրի կոմպենսացման համար առաջարկում է օգտագործել ավելի շատ չիր, որի մեջ շաքարի փոխարեն ֆրուկտոզա է, ավելի շատ ուտել բանջարեղեն, թթու մրգեր, ինչպես նաև ձու, ձուկ և միս (ցանկալի է հավի, քանի որ դրա մեջ քիչ կալորիաներ կան)։

Օրը բաժանում ենք երեք մասի և 6-ից հետո ուտում ենք միայն սպիտակուցներ

Դիետոլոգը խորհուրդ է տալիս սնվելու ռեժիմ կազմել՝ բաժանելով օրը երեք մասի։ Մինչև 12:00-ն ուտել հիմնականում ածխաջրեր, օրինակ՝ թթու մրգեր, չրեր, ընկուզեղեն և այլն։

Մինչև 15:00-ն ավելի շատ օգտագործել կաթնամթերք` մածուն, յուգուրտ, կաթնաշոռ, որոնք կօգնեն նաև լրացնել կալցիումի պակասը։ Իսկ դրանից հետո ուտել միս, ձուկ, ձու։

«Սակայն ողջ օրվա ընթացքում ակտիվորեն օգտագործում ենք բջջանյութ։ Նույնիսկ առավոտյան կարելի է ուղղակի հազար լվանալ, դնել սեղանին և չարազի նման ուտել։ Կարելի է վերցնել ուրիշ կանաչի, բրոկոլի և ցանկացած կանաչ բանջարեղեն»,- ասել է նա։

Շահխաթունին մատնանշել է, որ ամենակարևոր և հասարակ ձևը, որ կօգնի չգիրանալ, ժամը 18:00-ից հետո ուտել միայն սպիտակուցներ։

«Եթե քաղցած չեք, ապա ոչինչ մի կերեք, դա ավելի լավ է։ Կարող եք մի բաժակ կանաչ թեյ խմել։ Իսկ եթե քաղցած եք, ապա ցանկալի է ուտել միայն սպիտակուցներ` ձվի սպիտակուց, մի փաքր կտոր հավի միս, յուղազրկված կաթնաշոռ»,- ասել է նա։

Դիետոլոգն ընդգծել է, որ երեկոյան ոչ մի դեպքում չի կարելի ուտել միրգ, չիր և մեղր

Բանջարեղենը պետք է հում ուտել, իսկ  միսը` երկար եփել

Ինչպես խորհուրդ է տալիս դիետոլոգը, սննդակարգում բանջարեղենի 80%–ն հնարավորության դեպքում պետք է լինի հում` աղցանների տեսքով, քանի որ այդպես վիտամիններն ակտիվ են մնում։

«Եթե որոշել եք բանջարեղենը եփել, ապա ցանկալի է դրանք կիսահում լինեն` օրինակ սունկը կարելի է եփել ջեռոցում», – ասաց Շահխաթունին։

Ինչ վերաբերում է մսին, ապա դիետոլոգը կոչ է անում այն երկար եփել` դրանից առաջ նախօրոք սառեցնելով և հալեցնելով այն, ինչի շնորհիվ կարելի է խուսափել վնասակար բակտերիաներից, իսկ եթե ուզում եք նիհարել, ապա պետք է օգտագործել անյուղ միս, հատկապես հավ կամ ձուկ։

Պարում ենք ու զբոսնում

Ֆիզիկական ակտիվության պակասը դիետոլոգը խորհուրդ է տալիս լրացնել պարի կամ բաց տարածքում զբոսնելու միջոցով։ «Երաժշտություն միացրեք, մտածեք դրականի մասին և պարեք։ Եթե հիմա հնարավոր չէ գնալ մարզասրահ կամ լողավազան, ապա պետք է պարել տանը` բաց պատուհանների մոտ կամ զբոսնել այգիներում, որտեղ քիչ մարդ կա», – խորհուրդ է տալիս Շահխաթունին։–0–

Share:
Թեգեր: ավելորդ կիլոգրամներ, դիետոլոգ, խորհուրդներ
Նախորդ նյութը

Թեստ. գուշակեք աշխարհի երկրների մայրաքաղաքները

Հաջորդ նյութը

Yerevan Wine Days 2020–ը տեղափոխվել է աշուն

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

post-image
Սնունդ

Անշփում առաքում. Menu.am–ը գործարկում է նոր ծառայություններ և ընդլայնում է աշխարհագրությունը

post-image
Սնունդ ,  Վիդեո

Ամերիկացի բլոգերը ծանոթացել է հայկական ավանդական խոհանոցին (ՎԻԴԵՈ)

post-image
Սնունդ

Ռեստորանների հայկական միությունը իշխանություններին առաջարկում է կորոնավիրուսի պայմաններում հանրային սննդի ոլորտի աջակցության համար միջոցներ ձեռնարկել

post-image
Սնունդ

Խոհարարական դասընթացներ՝ առանց տնից դուրս գալու. Պեստո սոուս

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

  • Հայաստանը զբոսաշրջային նոր բրենդ ունի
  • Տեղական համեղ ուտելիքներ և կոլորիտ. Դիլիջանում կայացավ գաստրոնոմիկ շքեղ փառատոնը` GASTROFEST–ը (ՖՈՏՈ)
  • «Երևանի Գինու Օրերը» փառատոնը Wine Travel Awards զբոսաշրջության միջազգային մրցույթի հաղթող է ճանաչվել
  • Հայաստանում մեկնարկում է GARoon փառատոնը. «ԳԱՌունա, գառ կեր»
  • The New York Times–ը հայկական «Արենին» ներառել է խաղողի 10 լավագույն սորտերի ցանկում, որոնց արժե ավելի մոտիկից ծանոթանալ

ԱՄԵՆԱԿԱՐԴԱՑՎԱԾ

Գողտրիկ հավաքույթներ Երևանում. ներկայացնում ենք Margaryan Business Group ռեստորանների հարթակների ճանապարհային քարտեզը (ՖՈՏՈ)

0
8720

Թեստ. գուշակեք աշխարհի երկրների մայրաքաղաքները

0
6479

Հայաստանում Հոբբիթների հեքիաթային գյուղ է հայտնվել

0
5872

Հարսանիք «Ծիրանի գարդեն» ռեստորանում. կարևոր է յուրաքանչյուր մանրուք (ՖՈՏՈ)

0
5416

Օմլետ, բրդուճ և գրանոլա. որտե՞ղ նախաճաշել Երևանում, խմբագրության ընտրություն

0
3766

Facebook

ԿՈՆՏԱԿՏՆԵՐ

Տեղեկատվություն տարածելու և ստանալու հարցերով դիմել.
Հեռ./ֆաքս. (+37410) 52-40-80
E-mail: [email protected]

Գովազդ տեղադրելու հարցերով դիմել.
E-mail: [email protected]

Տեխնիկական հարցերով դիմել
E-mail: [email protected]

ԲԱԺԻՆՆԵՐ

  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո

ՆԱԽԱԳԾԻ ՄԱՍԻՆ

Food&Wine–ը «Նովոստի–Արմենիա» միջազգային տեղեկատվական գործակալության հատուկ նախագիծն է, որտեղ կարող եք գտնել ակտուալ, հետաքրքիր և գլխավորը` օգտակար տեղեկատվություն գաստրոնոմիկ նրբությունների, օրիգինալ և վաղուց սիրված ճաշատեսակների ու հյութերի մասին։ Մենք չենք սահմանափակվում միայն Հայաստանով, որին, անշուշտ, հատուկ տեղ է տրված, այլ նաև պատմում ենք տարբեր երկրների խոհանոցների և հետաքրքիր գաստրոնոմիկ ավանդույթների մասին։ Ձգտում ենք ընթերցողին ծանոթացնել զարմանահրաշ գաստրոնոմիկ աշխարհի հետ, որը լի է անակնկալներով, գաղտնիքներով, առասպելներով ու պատմություններով։
Copyright © 2005-2019 AMI "Novosti-Armenia"