Food & Wine
  • ru
  • hy
  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո
  • ru
  • hy
Սնունդ

Ամռան խորհրդանիշ. ինչո՞վ է օգտակար ձմերուկը և ինչպե՞ս ընտրել ամենաքաղցրահամը

Food & Wine պորտալը հրապարակում է մի քանի խորհուրդ, ինչպես նաև ներկայացնում է հետաքրքիր փաստեր ձմերուկի մասին

ԵՐԵՎԱՆ, 6 օգոստոսի./Նովոստի–Արմենիա/. Ինչո՞վ է օգտակար ձմերուկը, և ինչպե՞ս չսխալվել` այն ընտրելիս։ Food & Wine պորտալը հրապարակում է մի քանի խորհուրդ, ինչպես նաև ներկայացնում է հետաքրքիր փաստեր ձմերուկի մասին։

Վիտամինների աղբյուր

Ձմերուկը ավելի քան 90%–ով բաղկացած է ջրից և հիանալի հագեցնում է ծարավը ամռան տապին։ Միջուկում գրեթե չկան սպիտակուցներ և ճարպեր, սակայն շատ են ածխաջրերը, որոնք արագ մասնատվում են և էներգիա արտազատում։ Ձմերուկը հատկապես օգտակար է ֆիզիկապես ակտիվ մարդկանց համար։ Այն պարունակում է մարդու համար շատ կարևոր վիտամիններ` А, В, С և Е, ինչպես նաև հանքանյութեր` մագնիում, կալիում, կալցիում, ֆոսֆոր, երկաթ, նատրիում։

Սակայն չարժե անսահմանափակ քանակությամբ ձմերուկ ուտել։ Եթե չափից շատ ուտեք, ապա ձեր երիկամները կենթարկվեն հսկայական ծանրաբեռնվածության։ Միզուղիների հիվանդություններ ունեցող մարդկանց խորհուրդ է տրվում չափավոր օգտագործել ձմերուկ, հատկապես եթե երիկամներում կան քարեր։

Ինչպես ճիշտ ձմերուկ ընտրել

Ձմերուկի սեզոնը սկսվում է մոտավորապես հուլիսի կեսին և տևում է մինչև սեպտեմբերի վերջ։ Ձմերուկ ընտրելիս գիտակները խորհուրդ են տալիս տխկտխկացնել, ձայնը պետք է լինի ոչ խուլ, ոչ էլ շատ զրնգուն։ Չափազանց զրնգուն ձայնը վկայում է այն մասին, որ ձմերուկը հասած չէ, իսկ չափազանց խուլ ձայնը նշանակում է, որ ձմերուկը չափից շատ է հասել։ Պետք է անպայման ուշադրություն դարձնել ձմերուկի արտաքին տեսքին։ Լավ, հասած ձմերուկը պետք է լինի հարթ, ամբողջական ու փայլուն։ Ոմանք ձմերուկ գնելիս ուշադրություն են դարձնում պոչիկին` կարծելով, թե հասած ձմերուկի պոչը պետք է լինի չոր, բայց ոչ չափից շատ։ Ճիշտն ասած, դա 100%–անոց նշան չէ, այնպես որ պետք չէ կողմնորոշվել պոչիկի տեսքով։ Մի բան էլ, ձմերուկի կողքի բաց գույնի բիծը պետք է լինի դեղնավուն կամ նարնջագույն երանգի։ Կարևոր է նման ձմերուկի չափը. փոքրը կարող է լինել չհասած և անհամ, իսկ շատ մեծը` չափից շատ հասած և ջրալի։ Ավելի լավ է ընտրել միջին չափի ձմերուկ` 5–7 կգ քաշով։

Համեղ տոն

Վերջին տարիներին Երևանում ձմերուկի սեզոնի ամենաթեժ ամսին` օգոստոսին, կազմակերպվում է Ձմերուկի փառատոն։ Ամենամյա փառատոնն անցկացվում է Կարապի լճի մոտ, որտեղ կազմակերպվում է ֆուրշետ, ներկայացվում են թեմատիկ կոմպոզիցիաներ, անցկացվում են ուրախ մրցույթներ։ Փառատոնի հյուրերը մասնակցում են վարպետության դասերի և ձեռք են բերում ձմերուկի օրիգինալ մատուցման ու ձևավորման նոր հմտություններ։

Այս տարի, ցավոք, կորոնավիրուսի պատճառով հայտարարված արտակարգ դրության կապակցությամբ Ձմերուկի փառատոնի անցկացումը հարցականի տակ է։

Միֆեր և բժշկական բաղադրատոմսեր

Ձմերուկի հայրենիքն Աֆրիկան է։ Դեռ Հին Եգիպտոսում մ.թ.ա. 20–րդ դարում ձմերուկը հաճախ դնում էին փարավոնների դամբարաններում` որպես սննդի աղբյուր հանդերձյալ կյանքում։ Ի դեպ, ձմերուկի սերմեր են գտնվել Թութանհամոնի դամբարանում։ Բացի այդ, ձմերուկը հաճախ պատկերել են դամբարանների պատերին։ Ձմերուկի մասին հիշատակություններ կան հին եգիպտական առասպելներում և բժշկական բաղադրատոմսերում։ Չինացիները դարեր շարունակ համարել են, որ ձմերուկն ունի հատուկ բուժական նշանակություն` նշելով, որ այն մաքրում է օրգանիզմը։

Ժամանակակից գիտնականներն ապացուցել են, որ ձմերուկի միջուկում կա ֆոլաթթու, որն ունի արյունաստեղծ հատկություն։ Ձմերուկի մեղրը շատ օգտակար է օնկոլոգիական հիվանդություններ ունեցող մարդկանց համար։ Ձմերուկի հյութը լավ թարմացնում է դեմքի չոր մաշկը։ Այն նաև մաքրում է լյարդն ու երիկամները։

Զվարճալի և հետաքրքիր փաստեր

Իսկ դուք գիտեք, որ գոյություն ունի ձմերուկի ավելի քան 1200 տեսակ։ Ամենատարօրինակ սորտերի թվով առաջատարը Ճապոնիան է, որտեղ աճում են քառակուսի, բրգաձև ձմերուկներ, դեղին միջուկով ձմերուկ և փոքրիկ ձմերուկներ, որոնց տրամագիծը 10 սմ է։ Բացի այդ, կան նաև թզուկ ձմերուկներ` մոտ 3–5 սմ տրամագծով։ Նրանք երբեմն օգտագործվնում են աղցանների մեջ։–0–

Share:
Թեգեր: ընտրություն, խոհրդանիշ, խորհուրդ, ձմերուկ
Նախորդ նյութը

Մի բաժակ փրփրուն գինի տոնական սեղանին. այսօր շամպայնի ծննդյան օրն է

Հաջորդ նյութը

Սառը քաղցրավենիք. հատապտուղներով շոկոլադե պաղպաղակի հիանալի բաղադրատոմս

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

post-image
Սնունդ

Վիտամինային «ռումբ» օրգանիզմի համար. հայկական հայտնի մրգերի օգտակար հատկություններն` ինֆոգրաֆիկայի տեսքով

post-image
Սնունդ

Խոհարարական դասընթացներ՝ առանց տնից դուրս գալու. գասպաչո

post-image
Սնունդ

Խոհարարական դասընթացներ` առանց տնից դուրս գալու. նարնջով պասային կեքս

post-image
Սնունդ

MBG Hospitality ընկերության 6 հայտնի ռեստորանները ժամանակավորապես փակվում են կորոնավիրուսի պատճառով

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

  • Հայաստանը զբոսաշրջային նոր բրենդ ունի
  • Տեղական համեղ ուտելիքներ և կոլորիտ. Դիլիջանում կայացավ գաստրոնոմիկ շքեղ փառատոնը` GASTROFEST–ը (ՖՈՏՈ)
  • «Երևանի Գինու Օրերը» փառատոնը Wine Travel Awards զբոսաշրջության միջազգային մրցույթի հաղթող է ճանաչվել
  • Հայաստանում մեկնարկում է GARoon փառատոնը. «ԳԱՌունա, գառ կեր»
  • The New York Times–ը հայկական «Արենին» ներառել է խաղողի 10 լավագույն սորտերի ցանկում, որոնց արժե ավելի մոտիկից ծանոթանալ

ԱՄԵՆԱԿԱՐԴԱՑՎԱԾ

Գողտրիկ հավաքույթներ Երևանում. ներկայացնում ենք Margaryan Business Group ռեստորանների հարթակների ճանապարհային քարտեզը (ՖՈՏՈ)

0
8608

Թեստ. գուշակեք աշխարհի երկրների մայրաքաղաքները

0
6261

Հայաստանում Հոբբիթների հեքիաթային գյուղ է հայտնվել

0
5615

Հարսանիք «Ծիրանի գարդեն» ռեստորանում. կարևոր է յուրաքանչյուր մանրուք (ՖՈՏՈ)

0
5302

Օմլետ, բրդուճ և գրանոլա. որտե՞ղ նախաճաշել Երևանում, խմբագրության ընտրություն

0
3543

Facebook

ԿՈՆՏԱԿՏՆԵՐ

Տեղեկատվություն տարածելու և ստանալու հարցերով դիմել.
Հեռ./ֆաքս. (+37410) 52-40-80
E-mail: [email protected]

Գովազդ տեղադրելու հարցերով դիմել.
E-mail: [email protected]

Տեխնիկական հարցերով դիմել
E-mail: [email protected]

ԲԱԺԻՆՆԵՐ

  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո

ՆԱԽԱԳԾԻ ՄԱՍԻՆ

Food&Wine–ը «Նովոստի–Արմենիա» միջազգային տեղեկատվական գործակալության հատուկ նախագիծն է, որտեղ կարող եք գտնել ակտուալ, հետաքրքիր և գլխավորը` օգտակար տեղեկատվություն գաստրոնոմիկ նրբությունների, օրիգինալ և վաղուց սիրված ճաշատեսակների ու հյութերի մասին։ Մենք չենք սահմանափակվում միայն Հայաստանով, որին, անշուշտ, հատուկ տեղ է տրված, այլ նաև պատմում ենք տարբեր երկրների խոհանոցների և հետաքրքիր գաստրոնոմիկ ավանդույթների մասին։ Ձգտում ենք ընթերցողին ծանոթացնել զարմանահրաշ գաստրոնոմիկ աշխարհի հետ, որը լի է անակնկալներով, գաղտնիքներով, առասպելներով ու պատմություններով։
Copyright © 2005-2019 AMI "Novosti-Armenia"