Food & Wine
  • ru
  • hy
  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո
  • ru
  • hy
Սնունդ

Հայերի կողմից սիրված արևելյան քաղցրավենիք. հետաքրքիր փաստեր հալվայի մասին

Հայաստանում հալվան սիրված է բազմաթիվ ընտանիքներում: Այս արևելյան աղանդերը Հայաստանում նոր համ է ձեռք բերել

ԵՐԵՎԱՆ,  24 օգոստոսի./Նովոստի-Արմենիա/. Հալվան արևելյան քաղցրավենիք է, որը հայտնի է ողջ աշխարհում: Հալվան արաբերենից թարգմանաբար նշանակում է «քաղցրավենիք», ինչն իսկապես համապատասխանում է իրականությանը:

Աղանդերի պատրաստման գաղտնիքը

Առաջին անգամ հալվան պատրաստվել է Իրանում դեռևս մ. թ. ա. 5-րդ դարում: Այդ ժամանակ հալվա պատրաստում էին միայն տղամարդիկ: Նրանց անվանում էին կանդալաչի: Քաղցրավենիքի պատրաստման բաղադրատոմսը գաղտնի էր պահվում և փոխանցվում էր բերնեբերան: Մինչ օրս Իրանում կան կանդալաչի-հրուշակագործներ, ովքեր ավանդական հալվա են պատրաստում: Պատրաստման գլխավոր առանձնահատկությունն ինքնուրույն՝ առանց որևէ տեխնիկայի ամեն բան անելն է: Նրանք հավատում են, որ հակառակ դեպքում քաղցրավենիքի համը փչանում է: 

Արևելյան քաղցրավենիքը Հայաստանում

Հայաստանում հալվան սիրված է բազմաթիվ ընտանիքներում: Այս արևելյան աղանդերը Հայաստանում նոր համ է ձեռք բերել: Հայերը սիրում են հալվան պատրաստել մեղրով, ընկույզով և դոշաբով: Հայաստանում հալվան մատուցում են ինչպես սուրճի սեղանին, այնպես էլ մեծ ավանդական խնջույքների ժամանակ: Հայկական ռեստորաններում ընդունված է տաք հալվան մատուցել վանիլային պաղպաղակով:

Հալվայի օգտակար հատկությունները

Հալվան կենտրոնացնում է ուշադրությունը և ամրապնդում է իմունիտետը: Այն պարունակում է երկաթ, մագնեզիում, կալիում, կալցիում, ֆոսֆոր և նատրիում: Այդ պատճառով հալվայի կանոնավոր օգտագործումը նվազեցնում է ինֆարկտի կամ ինսուլտի վտանգը: Հալվան նաև դրական է ազդում արյունատար, նյարդային և սրտանոթային համակարգերի վրա: Հալվան նաև շատ օգտակար է մարզիկների համար, քանի որ օգնում է մկանային զանգված աճեցնել:

Դեղ անքնությունից

Հալվան բարձր կալորիականություն ունեցող մթերք է, այդ պատճառով բժիշկները խորհուրդ են տալիս օրական օգտագործել ընդամենը 30 գրամ: Սակայն, չնայած դրան, այն լավագույն միջոցն է ընկճախտն ու անքնությունը հաղթահարելու համար: Արևածաղկի հալվան պարունակում է 53,3% վիտամին B, որն անհրաժեշտ է սթրեսի հաղթահարելու և տրամադրությունը բարձրացնելու համար: Իր կալորիականության շնորհիվ հալվան համարվում է էներգիայի անսպառ աղբյուր: Չնայած որ հալվան արևելյան քաղցրավենիք է, տարբեր երկրներում այն տարբեր կերպ են պատրաստում: Օրինակ, Ռուսաստանում, Բելառուսում, Ղազախստանում և Ուկրաինայում տարածված է արևածաղկի հալվան: Հնդկաստանում, Պակիստանում և Բանգլադեշում այն պատրաստում են բանջարեղենից ու կաթից: Իսկ Հայաստանում հալվան պատրաստում են ցորենի ալյուրից:

Share:
Թեգեր: հալվա, հայեր, օգտակարություն
Նախորդ նյութը

Ինչո՞վ է օգտակար դեղձը և ինչպես բուրավետ կոմպոտ պատրաստել ձմռան համար (ԲԱՂԱԴՐԱՏՈՄՍ)

Հաջորդ նյութը

Մեքսիկայից մինչև Հայաստան կամ ինչպես պատրաստել եգիպտացորենի խորոված. ինչով է օգտակար ու վնասակար եգիպտացորենը

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

post-image
Սնունդ

Երբ չկա ժամանակ և ուժ. ընթրիք 30 րոպեում

post-image
Սնունդ

Խոհարարական դասընթացներ` առանց տնից դուրս գալու. նարնջով պասային կեքս

post-image
Սնունդ

Կոլոլակով ճաշ՝ երգչուհի Զառայից (ՎԻԴԵՈ)

post-image
Սնունդ

Առանց կազմվածքին վնասելու. ամենացածր կալորիականությունն ունեցող 3 լավագույն ընկույզները

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

  • Հայաստանը զբոսաշրջային նոր բրենդ ունի
  • Տեղական համեղ ուտելիքներ և կոլորիտ. Դիլիջանում կայացավ գաստրոնոմիկ շքեղ փառատոնը` GASTROFEST–ը (ՖՈՏՈ)
  • «Երևանի Գինու Օրերը» փառատոնը Wine Travel Awards զբոսաշրջության միջազգային մրցույթի հաղթող է ճանաչվել
  • Հայաստանում մեկնարկում է GARoon փառատոնը. «ԳԱՌունա, գառ կեր»
  • The New York Times–ը հայկական «Արենին» ներառել է խաղողի 10 լավագույն սորտերի ցանկում, որոնց արժե ավելի մոտիկից ծանոթանալ

ԱՄԵՆԱԿԱՐԴԱՑՎԱԾ

Գողտրիկ հավաքույթներ Երևանում. ներկայացնում ենք Margaryan Business Group ռեստորանների հարթակների ճանապարհային քարտեզը (ՖՈՏՈ)

0
8605

Թեստ. գուշակեք աշխարհի երկրների մայրաքաղաքները

0
6258

Հայաստանում Հոբբիթների հեքիաթային գյուղ է հայտնվել

0
5611

Հարսանիք «Ծիրանի գարդեն» ռեստորանում. կարևոր է յուրաքանչյուր մանրուք (ՖՈՏՈ)

0
5300

Օմլետ, բրդուճ և գրանոլա. որտե՞ղ նախաճաշել Երևանում, խմբագրության ընտրություն

0
3535

Facebook

ԿՈՆՏԱԿՏՆԵՐ

Տեղեկատվություն տարածելու և ստանալու հարցերով դիմել.
Հեռ./ֆաքս. (+37410) 52-40-80
E-mail: [email protected]

Գովազդ տեղադրելու հարցերով դիմել.
E-mail: [email protected]

Տեխնիկական հարցերով դիմել
E-mail: [email protected]

ԲԱԺԻՆՆԵՐ

  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո

ՆԱԽԱԳԾԻ ՄԱՍԻՆ

Food&Wine–ը «Նովոստի–Արմենիա» միջազգային տեղեկատվական գործակալության հատուկ նախագիծն է, որտեղ կարող եք գտնել ակտուալ, հետաքրքիր և գլխավորը` օգտակար տեղեկատվություն գաստրոնոմիկ նրբությունների, օրիգինալ և վաղուց սիրված ճաշատեսակների ու հյութերի մասին։ Մենք չենք սահմանափակվում միայն Հայաստանով, որին, անշուշտ, հատուկ տեղ է տրված, այլ նաև պատմում ենք տարբեր երկրների խոհանոցների և հետաքրքիր գաստրոնոմիկ ավանդույթների մասին։ Ձգտում ենք ընթերցողին ծանոթացնել զարմանահրաշ գաստրոնոմիկ աշխարհի հետ, որը լի է անակնկալներով, գաղտնիքներով, առասպելներով ու պատմություններով։
Copyright © 2005-2019 AMI "Novosti-Armenia"