Food & Wine
  • ru
  • hy
  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո
  • ru
  • hy
Սնունդ

Ձիթապտղի 4 կարևոր հատկությունները, որոնց մասին դուք անգամ չեք էլ կռահել

Ձիթապտուղը կարևորագույն վիտամինների, հանքանյութերի, մակրոէլեմենտների և միկրոէլեմենտների հզոր աղբյուր է

ԵՐԵՎԱՆ, 11 սեպտեմբերի./Նովոստի–Արմենիա/. Ձիթապտուղը կարևորագույն վիտամինների, հանքանյութերի, մակրոէլեմենտների և միկրոէլեմենտների հզոր աղբյուր է, որոնք կարևոր են ինչպես ոսկրերի առողջության, այնպես էլ մաշկի փայլի համար։

Harper's Bazaar–ը ներկայացնում է ձիթապտղի կարևոր հատկությունները։

Դանդաղեցնում է ծերացման պրոցեսը

Ձիթապտուղն ունի հզոր հակաօքսիդանտ հատկություններ։ Այն հարուստ է A և E վիտամիններով, որոնք պաշտպանում են օրգանիզմը ազատ ռադիկալներից` կանխելով օքսիդացման պրոցեսները, որոնք ոչ միայն կարող են դառնալ խրոնիկ հիվանդությունների զարգացման պատճառ, այլև զգալիորեն արագացնում են ծերացման պրոցեսը։ Ձիթապտղի հակաօքսիդանտային արժեքն ավելանում է լյուտեինի և պոլիֆենոլների բարձր պարունակության շնորհիվ։

Դրական է ազդում սրտի աշխատանքի վրա

Ձիթապտղի կանոնավոր օգտագործումն կանխարգելում է սիրտ–անոթային հիվանդությունների զարգացումը։ Օլեինային թթվի բարձր պարունակության շնորհիվ ձիթապտուղը խթանում է «լավ» խոլեստերինի աշխատանքն ու արգելափակում է «վատի» արտադրությունը։ Բացի այդ, ձիթայպտուղը հարուստ է բնական հանքանյութերով, որոնք ամրապնդում են սրտամկաններն ու անոթների պատերը։

Բարելավում է ոսկրերի վիճակը

Ձիթապտուղը բարելավում է ոսկրերի վիճակը և կանխում օստեոպորոզի զարգացումը։ Այս հիվանդությունն առաջանում է ոսկրային հյուսվածքի կառուցվածքում տեղի ունեցող տարիքային փոփոխությունների պատճառով, ինչի հետևանքով այն դառնում է ավելի փխրուն։ Օրգանիզմում նման փոփոխությունները սկսվում են արդեն 25 տարեկանից, այդ պատճառով կանխարգելիչ միջոցառումները պետք է սկսել որքան հնարավոր է շուտ։

Նպաստում է քաշի նվազեցմանը

Չնայած ձիթապտուղն ունի բարձր կալորիականություն, այն կարող է օգնել քաշի նվազեցման հարցում։ Պտուղները պարունակում են մոնոհագեցած ճարպաթթուներ` «օգտակար» ճարպեր։ Ուսումնասիրությունները հաստատել են, որ չհագեցած ճարպաթթուների (հագեցած ճարպաթթուների ամբողջական կամ մասնակի բացառման դեպքում) կանոնավոր օգտագործումը հանգեցնում է քաշի առողջ նվազեցմանը և կարգավորում է օրգանիզմում տեղի ունեցած բազմաթիվ պրոցեսներ։ Բացի այդ, ձիթապտուղը միջին շղթայական տրիգլիցերիդների աղբյուր է։ Դրանք լիպիդային միացություններ են, որոնք հեշտությամբ մասնատվում են օրգանիզմում և բարենպաստ են ազդում նյութափոխանակության վրա։ Հեշտ մարսվելու և յուրացվելու շնորհիվ օրգանիզմն այդ տրիգլիցերիդներն օգտագործում է որպես վառելիք, և դրանք չեն կուտակվում ճարպային նստվածքներում։

Share:
Թեգեր: ձիթապտուղ, վիտամիններ, օգտակար հատկություններ
Նախորդ նյութը

Հայաստանն առաջին անգամ մասնակցում է ռեստորանային սպորտի աշխարհի առաջնությանը (ԾՐԱԳԻՐ, ՎԻԴԵՈ)

Հաջորդ նյութը

Աշնան լավագույն աղանդերը. դարչինով և խնձորով նրբահամ թխվածք

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

post-image
Սնունդ

Ի՞նչ է աստրոդիետան և ինչպես պետք է սնվեն կենդանակերպի նշանները

post-image
Սնունդ

Գողտրիկ հավաքույթներ Երևանում. ներկայացնում ենք Margaryan Business Group ռեստորանների հարթակների ճանապարհային քարտեզը (ՖՈՏՈ)

post-image
Սնունդ

Խոհարարական դասընթացներ՝ առանց տնից դուրս գալու. չամիչով կաթնաշոռային կեքսեր

post-image
Սնունդ

Ամենահամեղ սպագետիի թոփ 3 բաղադրատոմսերը

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

  • Հայաստանը զբոսաշրջային նոր բրենդ ունի
  • Տեղական համեղ ուտելիքներ և կոլորիտ. Դիլիջանում կայացավ գաստրոնոմիկ շքեղ փառատոնը` GASTROFEST–ը (ՖՈՏՈ)
  • «Երևանի Գինու Օրերը» փառատոնը Wine Travel Awards զբոսաշրջության միջազգային մրցույթի հաղթող է ճանաչվել
  • Հայաստանում մեկնարկում է GARoon փառատոնը. «ԳԱՌունա, գառ կեր»
  • The New York Times–ը հայկական «Արենին» ներառել է խաղողի 10 լավագույն սորտերի ցանկում, որոնց արժե ավելի մոտիկից ծանոթանալ

ԱՄԵՆԱԿԱՐԴԱՑՎԱԾ

Գողտրիկ հավաքույթներ Երևանում. ներկայացնում ենք Margaryan Business Group ռեստորանների հարթակների ճանապարհային քարտեզը (ՖՈՏՈ)

0
8180

Թեստ. գուշակեք աշխարհի երկրների մայրաքաղաքները

0
5232

Հարսանիք «Ծիրանի գարդեն» ռեստորանում. կարևոր է յուրաքանչյուր մանրուք (ՖՈՏՈ)

0
4628

Հայաստանում Հոբբիթների հեքիաթային գյուղ է հայտնվել

0
4442

MBG ընկերության կատարյալ քեյթերինգից օգտվելու հինգ պատճառ (ՖՈՏՈ)

0
2984

Facebook

ԿՈՆՏԱԿՏՆԵՐ

Տեղեկատվություն տարածելու և ստանալու հարցերով դիմել.
Հեռ./ֆաքս. (+37410) 52-40-80
E-mail: [email protected]

Գովազդ տեղադրելու հարցերով դիմել.
E-mail: [email protected]

Տեխնիկական հարցերով դիմել
E-mail: [email protected]

ԲԱԺԻՆՆԵՐ

  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո

ՆԱԽԱԳԾԻ ՄԱՍԻՆ

Food&Wine–ը «Նովոստի–Արմենիա» միջազգային տեղեկատվական գործակալության հատուկ նախագիծն է, որտեղ կարող եք գտնել ակտուալ, հետաքրքիր և գլխավորը` օգտակար տեղեկատվություն գաստրոնոմիկ նրբությունների, օրիգինալ և վաղուց սիրված ճաշատեսակների ու հյութերի մասին։ Մենք չենք սահմանափակվում միայն Հայաստանով, որին, անշուշտ, հատուկ տեղ է տրված, այլ նաև պատմում ենք տարբեր երկրների խոհանոցների և հետաքրքիր գաստրոնոմիկ ավանդույթների մասին։ Ձգտում ենք ընթերցողին ծանոթացնել զարմանահրաշ գաստրոնոմիկ աշխարհի հետ, որը լի է անակնկալներով, գաղտնիքներով, առասպելներով ու պատմություններով։
Copyright © 2005-2019 AMI "Novosti-Armenia"