Food & Wine
  • ru
  • hy
  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո
  • ru
  • hy
Սնունդ

Zero waste. ի՞նչ է այն և ինչպե՞ս դարձնել խոհանոցն ավելի էկոլոգիական

Zero waste–ը շարժում է, որի հիմնական նպատակն է նվազագույնի հասցնել թափոնները

ԵՐԵՎԱՆ, 28 հունիսի./Նովոստի–Արմենիա/. Zero waste–ը շարժում է, որի հիմնական նպատակն է նվազագույնի հասցնել թափոնները։ Zero waste–ի դեպքում պետք է հրաժարվել գերսպառումից, իրերի կրկնակի օգտագործումից և աղբի վերամշակումից։ Շարժումն օգնում է զսպել աղբավայրերի ընդլայնումը, կրճատել ռեսուրսների օգտագործումն ու նվազեցնել անպետք իրերի քանակը սեփական տանը։

Zero waste–ի փիլիսոփայության հիմքում հինգ սկզբունք է (5R)` Refuse (հրաժարվիր), Reduce (կրճատիր), Reuse (կրկնակի օգտագործիր), Recycle (վերամշակիր), Rot (կոմպոստավորիր):

Zero waste շարժմանը հետևում են ոչ միայն անհատներ, այլև ընկերություններ, այդ թվում` ռեստորաններ։ Եվ եթե մի ողջ ռեստորան կարող է նվազեցնել թափոնները, ապա տան խոհանոցում դա շատ հեշտ կլինի անել։

Zero waste–ին հետևելու գլխավոր գործոնը հոգեբանական է, մի շարք կանոններին հետևելու գիտակցված մոտեցումը, որոնք ժամանակի ընթացքում դառնում են սովորական։ Մոսկվայում գործող հյուսիսային խոհանոցի Björn ռետորանի շեֆ խոհարար Նիկիտա Պոդերյագինը Gastro Camp Armenia–ի շրջանակում կազմակերպված դասախոսության ընթացքում խոսել է երեք առանցքային խորհուրդների մասին, որոնք կօգնեն հետևել zero waste–ի հայեցակարգին տան խոհանոցում։ Ի դեպ, Björn–ը Ռուսաստանում գործող առաջին zero waste ռեստորանն է։

Կարգի բերեք գնումները

«Առաջինը պետք է կարգավորել գնումները։ Դա ամենակարևորն է։ Գնեք մեկ շաբաթվա, երեք օրվա, մեկ օրվա համար, և այդ ամենն օգտագործեք։ Եթե հասկանում եք, որ իմաստ չունի մի ամբողջ գլուխ կաղամբ գնել, քանի որ դուք այն երբեք չեք օգտագործի, ուրեմն մի գնեք կամ ընտրեք ամենափոքրը», – նշում է Նիկիտան։

Տեսակավորեք աղբը

«Ամեն ինչ շատ պարզ է։ Եթե դուք, օրինակ, վերցրել եք կաթի տուփը, օգտագործել եք կաթը, իսկ տուփը ճմռթել եք ու դեն նետել, ապա տուփի պատերին մնացած կաթը բարենպաստ պայմաններ է ստեղծում միկրոօրգանիզմների բազմացման համար։ Նրանք սկսում են բազմանալ, դրանց թվում են նաև պաթոգեն միկրոօրգանիզմներ։ Այս ամենն ազդում է հողի միկրոֆլորայի, անուղղակիորեն` աղտոտվածության վրա։ Աղբավայրերը սարսափելի են ոչ թե այն պատճառով, որ այնտեղ շատ աղբ կա, այլ այն պատճառով, որ այնտեղ օրգանիկ աղբը խառնված է մնացածի հետ», – նշում է Պոդերյագինը։

Շեֆ խոհարարի խոսքով, Հայաստանում կան բակեր, կոմպոստային հորեր, որտեղ հնարավոր է վերամշակել օրգանիկ թափոնները։ Պետք չէ միևնույն տեղը նետել օրգանիկ և ոչ օրգանիկ աղբը։

 «Եթե անգամ չկան ծառայություններ (աղբի վերամշակման), մաքուր փաթեթի դեն նետելը շատ բան կտա։ Պլաստիկը կմնա մի քանի հարյուրամյակ, հասկանալի է, որ այն կկեղտոտվի, բայց այնտեղ չի լինի օրգանիկ նյութ, որը կարող է շատ ավելի մեծ վնաս հասցնել։ Քանի դեռ չկան ծառայություններ, բարդ չէ լվանալ փաթեթները», – ասաց նա։

Վերանայեք պահման պայմանները

Մեծ քանակի մթերքները կարելի է սառեցնել և հետագայում օգտագործել։ Նույն օրը չօգտագործվող մթերքը կարելի է պահել երկար, դրանք չեն փչանա։

 «Օրինակ կարելի է ամռանը գնել մեծ քանակի միրգ և բանջարեղեն, որոնք դուք չեք կարող միանգամից վերամշակել։ Ավելին, դա ընտանեկան բյուջեի որոշակի տնտեսում է։ Գնել ծիրանն ամռանն ու սառեցնել կամ գնել ջերմոցային, հարավաֆրիկյան մթերքը ձմռանը ամբողջովին տարբեր երևույթներ են և ընդհանրապես տարբեր գին ու որակ», – նշում է Նիկիտան։ Պոդերյագինի խոսքով,  պահել կարելի է տարբեր ձև` սառեցնել, չորացնել և այլն։–0–

Share:
Թեգեր: Zero waste, աղբ, խոհանոց
Նախորդ նյութը

5 մթերք, որոնք չի կարելի ուտել շոգ եղանակին

Հաջորդ նյութը

40 մետր երկարությամբ «Խաղաղության բրդուճ». Տավուշում անցկացվել է HayBuis Armenian Herb Festival–ը (ՖՈՏՈ)

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

post-image
Սնունդ

Բալի վարենիկներ. լեգենդար ուտեստի դասական բաղադրատոմս

post-image
Սնունդ

Ի՞նչ մարտահրավերներ են ծառացած հայ ռեստորատորների և հյուրանոցատերերի առաջ. մեկնաբանում է ռուս փորձագետը

post-image
Սնունդ

Պատրաստում ենք դդումով համեղ մուրաբա. 3 բաղադրատոմս

post-image
Սնունդ

Խոհարարական դասընթացներ` առանց տնից դուրս գալու. Չիզքեյք

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

  • Հայաստանը զբոսաշրջային նոր բրենդ ունի
  • Տեղական համեղ ուտելիքներ և կոլորիտ. Դիլիջանում կայացավ գաստրոնոմիկ շքեղ փառատոնը` GASTROFEST–ը (ՖՈՏՈ)
  • «Երևանի Գինու Օրերը» փառատոնը Wine Travel Awards զբոսաշրջության միջազգային մրցույթի հաղթող է ճանաչվել
  • Հայաստանում մեկնարկում է GARoon փառատոնը. «ԳԱՌունա, գառ կեր»
  • The New York Times–ը հայկական «Արենին» ներառել է խաղողի 10 լավագույն սորտերի ցանկում, որոնց արժե ավելի մոտիկից ծանոթանալ

ԱՄԵՆԱԿԱՐԴԱՑՎԱԾ

Գողտրիկ հավաքույթներ Երևանում. ներկայացնում ենք Margaryan Business Group ռեստորանների հարթակների ճանապարհային քարտեզը (ՖՈՏՈ)

0
8180

Թեստ. գուշակեք աշխարհի երկրների մայրաքաղաքները

0
5232

Հարսանիք «Ծիրանի գարդեն» ռեստորանում. կարևոր է յուրաքանչյուր մանրուք (ՖՈՏՈ)

0
4624

Հայաստանում Հոբբիթների հեքիաթային գյուղ է հայտնվել

0
4436

MBG ընկերության կատարյալ քեյթերինգից օգտվելու հինգ պատճառ (ՖՈՏՈ)

0
2983

Facebook

ԿՈՆՏԱԿՏՆԵՐ

Տեղեկատվություն տարածելու և ստանալու հարցերով դիմել.
Հեռ./ֆաքս. (+37410) 52-40-80
E-mail: [email protected]

Գովազդ տեղադրելու հարցերով դիմել.
E-mail: [email protected]

Տեխնիկական հարցերով դիմել
E-mail: [email protected]

ԲԱԺԻՆՆԵՐ

  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո

ՆԱԽԱԳԾԻ ՄԱՍԻՆ

Food&Wine–ը «Նովոստի–Արմենիա» միջազգային տեղեկատվական գործակալության հատուկ նախագիծն է, որտեղ կարող եք գտնել ակտուալ, հետաքրքիր և գլխավորը` օգտակար տեղեկատվություն գաստրոնոմիկ նրբությունների, օրիգինալ և վաղուց սիրված ճաշատեսակների ու հյութերի մասին։ Մենք չենք սահմանափակվում միայն Հայաստանով, որին, անշուշտ, հատուկ տեղ է տրված, այլ նաև պատմում ենք տարբեր երկրների խոհանոցների և հետաքրքիր գաստրոնոմիկ ավանդույթների մասին։ Ձգտում ենք ընթերցողին ծանոթացնել զարմանահրաշ գաստրոնոմիկ աշխարհի հետ, որը լի է անակնկալներով, գաղտնիքներով, առասպելներով ու պատմություններով։
Copyright © 2005-2019 AMI "Novosti-Armenia"