Food & Wine
  • ru
  • hy
  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո
  • ru
  • hy
Սնունդ

Առջևում ձմեռ է. հայկական խոհանոցի 4 ամենահամեղ ու տաք ճաշատեսակները

Առջևում ձմեռ է, իսկ դա նշանակում է, որ պետք է ավելի շատ տաք ուտեստներ պատրաստել: Ներկայացնում ենք հայկական ամենահամեղ 4 տաք ուտեստները

Առջևում ձմեռ է, իսկ դա նշանակում է, որ պետք է ավելի շատ տաք ուտեստներ պատրաստել:

Հայկական խոհանոցում կարևոր տեղ են զբաղեցնում տաք ուտեստները, որոնք ավանդաբար պատրաստում են ձմռանը: Դրանք հագեցնող են և համեղ:

Ներկայացնում ենք հայկական ամենահամեղ 4 տաք ուտեստները:

Թաթար բորակի

Թաթար բորակին հայկական խոհանոցի ամենահամեղ ու մատչելի ուտեստներից է:

Անհրաժեշտ բաղադրիչներ

  • ձու -1 հատ
  • ջուր -1-2 բաժակ
  • ալյուր –մոտ 1.5 բաժակ
  • աղ -ըստ ճաշակի
  • սոխ -1 գլուխ
  • սխտոր - 1 պճեղ
  • թթվասեր (կամ մածուն) -100 գրամ
  • բուսայուղ (կամ կարագ) -1 ճաշի գդալ

Պատրաստման եղանակը

Փոքր ամանի մեջ խառնել ձուն, աղը և ջուրը: Հարել մինչև միասեռ դառնա: Ավելացնել մաղած ալյուրը ու պինդ խմոր հունցել: Թողնել, որ խմորը 30 րոպե հանգստանա:

Մաքրել, կտրատել ու տապակել սոխը մինչև դարչնագույն երանգ ստանա: Կատարյալ տարբերակ է սոխը կարագով տապակելը: Բայց կարող եք նաև բուսայուղ օգտագործել:

Խմորը բարակ շերտով գրտնակել: Այդ ընթացքում կաթսայով ջուր եռացնել ու աղ ավելացնել:

Բարակ շերտով գրտնակած խմորը կտրատել քառակուսի կամ ինչպես ցանկանում եք: Լցնել խմորն արդեն լավ եռացող աղաջրի մեջ և եփել մոտ 4-5 րոպե:

Պատրաստի խմորը գդալով զգուշորեն հանել և դնել մատուցման ափսեի մեջ: Վերջում վրան լցնել սոխառածը:

Կարող եք նաև, ըստ ձեր նախասիրության, սխտոր ու սոխ չավելացնել թաթար բորակիի վրա, այլ ավելացնել միայն յուղ, կարագ, թթվասեր կամ մածուն:

Թթվասերին կամ մածունին կարելի է ավելացնել նաև ճզմած սխտոր:

Սպաս

Vichyssoise with potato leek cream

Սպասը հայկական խոհանոցի ամենահամեղ ապուրներից  մեկն է։ Այն պատրաստում են ձավարով։ Սովորաբար մատուցում են տաք վիճակում, սակայն շատերը գերադասում են նաև սառը։  Ի դեպ, սպասը բավականին ցածր կալորիականություն ունի։

Անհրաժեշտ բաղադրիչներ

  • մածուն – 500 գրամ
  • թթվասեր – 3-4 ճաշի գդալ
  • ձավար –1-2 բաժակ
  • ալյուր – 3 ճաշի գդալ
  • աղ –  ըստ ճաշակի
  • մաղադանոս – մի փունջ

Պատրաստման եղանակը

Նախապես խաշած և ջրքամած ձավարը լցնել կաթսայի մեջ, վրան ավելացնել մեկ գդալ ալյուր ու խառնել, ապա ըստ տարայի տարողության լցնել ջուր և աղ ավելացնել։

Մածունը խառնելով լցնել զանգվածի վրա: Այնուհետև ավելացնել 3-4 ճաշի գդալ թթվասեր։ Եփելու ընթացքում ապուրը պետք է անընդհատ խառնել, որպեսզի գույնը չմգանա: Վերջում ավելացնել մի փունջ կտրատած մաղադանոս։

Հարիսա

Հարիսան հայկական ազգային խոհանոցի ուտեստներից է, որը պատրաստում են ձավարից և հավից՝ ցածր կրակի վրա։

Հարիսան սովորաբար եփում են ամբողջ գիշեր: Առավոտյան ուտեստը պետք է խառնել այնքան  մինչև համասեռ զանգված ստացվի: Դրանից հետո յուրաքանչյուրն, ըստ իր ճաշակի, ավելացնում է կարագ ու պղպեղ:

Անհրաժեշտ բաղադրիչներ

  • ձավար – 500 գրամ
  • հավ – 600 գրամ
  • կարագ – 75 գրամ
  • ջուր – 2 լիտր
  • աղ – ըստ ճաշակի

Պատրաստման եղանակը

Ձավարը մի քանի ժամ թրջել սառը ջրում: Հավի միսը կտրատել, դնել կաթսայի մեջ, վրան լցնել ձավարը, ավելացնել այնքան ջուր, որ ծածկի կաթսայի պարունակությունը:

Եփել մարմանդ կրակի վրա:  Երբ թանձրանա, սկսել խառնել փայտե գդալով: Եփել այնքան, որ դառնա ծորուն, միատարր շիլա:  Պարբերաբար խառնել, որ չկպչի: Ընթացքում հավի առանձնացած ոսկորները հանել:

Մատուցելիս ավելացնել աղ և մի կտոր կարագ:   

Տժվժիկ

Տժվժիկը հայկական խոհանոցի համեղ, առողջ և հագեցնող ուտեստներից է: Այն պատրաստում են  շոգեխաշած մթերքներով՝ հավի, տավարի կամ խոզի լյարդ, սիրտ և փորոտիք:  

Տժվժիկը սովորաբար պատրաստում են սնկով, կանաչեղենով, բուլղարական պղպեղով և լոլիկով: Այնուամենայնիվ, դասական բաղադրատոմսում օգտագործում են միայն լոլիկ կամ տոմատի մածուկ:

Անհրաժեշտ բաղադրիչներ

  • հավի, տավարի կամ խոզի սիրտ – 120 գրամ
  • հավի, տավարի կամ խոզի լյարդ – 140 գրամ
  • հավի, տավարի կամ խոզի թոք – 120 գրամ
  • հավի, տավարի կամ խոզի երիկամ –100 գրամ
  • յուղ-50 գրամ
  • սոխ-1 հատ
  • տոմատի մածուկ – 3 ճաշի գդալ
  • աղ, պղպեղ – ըստ ճաշակի
  • մաղադանոս-0.5 փունջ

Պատրաստման եղանակը

Սկզբում բոլոր ենթամթերքները մանրակրկիտ լվանալ, հեռացնել ավելորդ ճարպը և թաղանթները:

Հավի, տավարի կամ խոզի սիրտը, թոքը, երիկամն ու լյարդը նախ պետք է եփել 30 րոպե:

Ջուրը քամել, թողնել, որ մթերքը փոքր-ինչ սառչի և կտրատել մանր կտորներով:

Մաքրել սոխը և կտրել խորանարդներով: Տապակի մեջ լցնել բուսայուղ, լավ տաքացնել: Սոխը մի փոքր տապակել, ապա լցնել կտրատած ենթամթերքը: Միասին տապակել միջին կրակի վրա մոտ 2-3 րոպե:

Դրանից հետո մի փոքր ջուր լցնել, խառնել, ծածկել տապակը կափարիչով և 15 րոպե մարմանդ կրակի վրա եփել, որպեսզի մսային սոուսը մի փոքր թանձրանա:

Կարելի է մատուցել որպես առանձին ուտեստ կամ գարնիրի հետ միասին՝ կարտոֆիլի պյուրեով, բրնձի, հնդկաձավարի շիլայով:

Բարի ախորժակ...

Share:
Թեգեր: հայկական խոհանոց, ձմեռ, տաք ուտեստներ
апельсин
Նախորդ նյութը

ՕՐՎԱ ՄԹԵՐՔ. նարինջ

Հաջորդ նյութը

Պարզապես ֆանտաստիկ է. հայտնի շվեյցարացի ռեստորատոր Ռետո Մատիսը` Հայաստանի և հայկական խոհանոցի մասին (ՖՈՏՈ, ՎԻԴԵՈ)

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

post-image
Սնունդ

Թայական խոհանոցից մինչև Hard Rock Cafe Yerevan. Food Republic-ի հիմնադիր Արսեն Հովհաննիսյանը՝ երևանցիների նախասիրությունների և սպասվող սուշի-բումի մասին

post-image
Սնունդ

Խոհարարական դասընթացներ՝ առանց տնից դուրս գալու. Պեստո սոուս

post-image
Սնունդ

Երևանը, գինին, քրիստոնեությունը, ուտելիքը և բնությունը. Կովկասի մարգարիտը` Հայաստանը տեսնելու հինգ պատճառ (ՎԻԴԵՈ)

post-image
Սնունդ

Շոկոլադից, մրգերից և պաղպաղակից քաղցր աղանդեր. պարզապես ցնցող համ (ՎԻԴԵՈ)

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

  • Հայաստանը զբոսաշրջային նոր բրենդ ունի
  • Տեղական համեղ ուտելիքներ և կոլորիտ. Դիլիջանում կայացավ գաստրոնոմիկ շքեղ փառատոնը` GASTROFEST–ը (ՖՈՏՈ)
  • «Երևանի Գինու Օրերը» փառատոնը Wine Travel Awards զբոսաշրջության միջազգային մրցույթի հաղթող է ճանաչվել
  • Հայաստանում մեկնարկում է GARoon փառատոնը. «ԳԱՌունա, գառ կեր»
  • The New York Times–ը հայկական «Արենին» ներառել է խաղողի 10 լավագույն սորտերի ցանկում, որոնց արժե ավելի մոտիկից ծանոթանալ

ԱՄԵՆԱԿԱՐԴԱՑՎԱԾ

Գողտրիկ հավաքույթներ Երևանում. ներկայացնում ենք Margaryan Business Group ռեստորանների հարթակների ճանապարհային քարտեզը (ՖՈՏՈ)

0
8613

Թեստ. գուշակեք աշխարհի երկրների մայրաքաղաքները

0
6278

Հայաստանում Հոբբիթների հեքիաթային գյուղ է հայտնվել

0
5629

Հարսանիք «Ծիրանի գարդեն» ռեստորանում. կարևոր է յուրաքանչյուր մանրուք (ՖՈՏՈ)

0
5317

Օմլետ, բրդուճ և գրանոլա. որտե՞ղ նախաճաշել Երևանում, խմբագրության ընտրություն

0
3559

Facebook

ԿՈՆՏԱԿՏՆԵՐ

Տեղեկատվություն տարածելու և ստանալու հարցերով դիմել.
Հեռ./ֆաքս. (+37410) 52-40-80
E-mail: [email protected]

Գովազդ տեղադրելու հարցերով դիմել.
E-mail: [email protected]

Տեխնիկական հարցերով դիմել
E-mail: [email protected]

ԲԱԺԻՆՆԵՐ

  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո

ՆԱԽԱԳԾԻ ՄԱՍԻՆ

Food&Wine–ը «Նովոստի–Արմենիա» միջազգային տեղեկատվական գործակալության հատուկ նախագիծն է, որտեղ կարող եք գտնել ակտուալ, հետաքրքիր և գլխավորը` օգտակար տեղեկատվություն գաստրոնոմիկ նրբությունների, օրիգինալ և վաղուց սիրված ճաշատեսակների ու հյութերի մասին։ Մենք չենք սահմանափակվում միայն Հայաստանով, որին, անշուշտ, հատուկ տեղ է տրված, այլ նաև պատմում ենք տարբեր երկրների խոհանոցների և հետաքրքիր գաստրոնոմիկ ավանդույթների մասին։ Ձգտում ենք ընթերցողին ծանոթացնել զարմանահրաշ գաստրոնոմիկ աշխարհի հետ, որը լի է անակնկալներով, գաղտնիքներով, առասպելներով ու պատմություններով։
Copyright © 2005-2019 AMI "Novosti-Armenia"