Food & Wine
  • ru
  • hy
  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո
  • ru
  • hy
Ըմպելիք

Նիհարեցնող թեյեր. օգու՞տ, թե՞ վնաս

Նիհարեցնող թեյերն այսօր հայտնի են ամբողջ աշխարհում: Այս թեմայի շուրջ կան շատ քննարկումներ և հակասություններ

Նիհարեցնող թեյերն այսօր հայտնի են ամբողջ աշխարհում: Այս թեմայի շուրջ կան շատ քննարկումներ և հակասություններ:

Կա կարծիք, որ թեյն օգտագործելով`կարող ես արագորեն նվազեցնել ավելորդ քաշը։

Ոմանք պնդում են, որ դրանք վնաս են օրգանիզմին, մյուսները կարծում են, որ օգնում են պայքարել ավելորդ քաշի դեմ, իսկ ոմանք էլ ուշադրություն չեն դարձնում ՝ դրանք համարելով անօգուտ:

Այս թեյերը պարունակում են վիտամիններ, հանքանյութեր, ամինաթթուներ և ֆերմենտներ, որոնք դասակարգվում են որպես սննդամթերք, այլ ոչ թե դեղամիջոց:

Իսկ ի՞նչ կարծիք ունեն փորձագետները

ՀՀ ԳԱԱ «Էկոկենտրոն» սննդի շղթայի ռիսկերի գնահատման տեղեկատվական-վերլուծական կենտրոնի ղեկավար Դավիթ Պիպոյանը մեզ հետ զրույցում նշեց, որ նման թեյերը կենսաբանական ակտիվ հավելումներ են, որոնք ակտիվորեն կիրառվում են մարմնի զանգվածի իջեցման նպատակով:

«Այդ թեյերի հիմնական ֆունկցիան աղեստամոքսային տրակտի վրա ազդեցությունն է,  դրանք իրենցից ներկայացնում են բուսական ծագման, ժամանակակից տերմիններով ասած, ֆիտոթեյեր, որոնք նպաստում են օրգանիզմում ճարպի այրմանը և այդպիսով հանգեցնում են քաշի կորստի»,-ասաց նա:

Պիպոյանի խոսքով՝ մի շատ կարևոր խնդիր կա, ընդհանրապես քաշի նվազեցումն իրականացվում է տարբեր եղանակներով:

«Լինելով սննդագետ՝ պետք է ասեմ, որ դրանցից մեկը՝ սննդակարգի կարգավորումն է, մյուսն էլ կենսաբանական ակտիվ հավելումների կիրառումն է, որը ժամանակակից աշխարհում շատ տարածված է։ Այս առումով պետք է շեշտեմ, որ մարդիկ բնականաբար փորձում են օգտագործել ավելի հեշտ եղանակը և կարծում են, որ նմանատիպ միջոցները պետք է հրաշքներ գործեն, բայց մի փոքր ֆիզոլոգիայի և սննդագիտության իմացությունը նրանց թույլ կտա ծանոթանալ, թե ինչ բաղադրիչներ են պարունակում նմանատիպ հավելումները», –ասաց փորձագետը:

Նրա խոսքով՝ շատերին թվում է, թե նմանատիպ կենսաբանական ակտիվ հավելումներն ընդամենը խոտաբույսեր են: Մինչդեռ, իրականում, չեն կարդում մակնշումները, և չեն տեսնում, որ բացի բուսական ակտիվ բաղադրիչներից, որպես կանոն, նմանատիպ կենսաբական ակտիվ հավելումները պարունակում են նաև այլ բաղադրիչներ, որոնք կարող են բացասական ազդեցություն թողնել մարդկանց առողջության վրա:

«Ընդհանրապես ամբողջ աշխարհում կան համապատասխան մասնագետներ, որոնք նշանակում են նմանատիպ միջոցներ, և նմանատիպ միջոցների ամենակարևոր խնդիրը դոզավորումն է։ Հաճախ երբ կա օրինակ կենսաբանական ակտիվ հավելում և դեղամիջոց, մարդկանց գուցե դեղամիջոց կամ դեղ բառը ավելի վախեցնող լինի, բայց նույն ազդեցությունը թողնող դեղերը շատ ավելի լուրջ կլինիկական հետազոտություններ են անցնում, շատ ավելի երկար փորձարկումներ են անցնում մինչև գրանցումը և սովորաբար նաև պարունակում են հստակ դոզավորումներ: Իսկ կենսաբանական ակտիվ հավելումներին մարդիկ չեն վերաբերվում որպես դեղ, և հաճախ ոչ էլ կարդում են, և իրենք են որոշում իրենց դոզավորումը՝  առանց համապատասխան մասնագետի հետ խոսելու»,-նշեց փորձագետը:

Դիետոլոգ-էնդոկրինոլոգ Անուշիկ Միրզոյանն իր հերթին նշեց, որ առհասարակ չկան նիհարեցնող մթերքներ կամ թեյեր։ Նման միջոցներն անիմաստ և անարդյունավետ են։

«Քաշի կորստի համար պետք է ունենալ կալորիաների դեֆիցիտ։ Այսինքն պետք է ստանալ ավելի քիչ կալորիա, քան ծախսում ենք»,-ասաց նա։

Միրզոյանն ընդգծեց, որ նման թեյերը չեն կարող ունենալ նիհարեցնող հատկություն:

«Պետք է զգույշ լինել նմանատիպ թեյեր օգտագործելիս։ Հիմնականում լինում է այնպես, որ մի քանի կիլոգրամից արագ ազատվում ես, սակայն չօգտագործելու դեպքում կրկին գիրանում ես: Քաշը պահելն ավելի դժվար է, քան քաշ կորցնելը», ասաց դիետոլոգը։ Մասնագետի պնդմամբ՝ մարդկանց մեծ մասը կարծում է, որ «նիհարեցնող» թեյերն անվնաս են, քանի որ բուսական են և հաճախ օգտագործում են մեծ քանակությամբ, ինչն էլ հանգեցնում է առողջական խնդիրների։

Share:
Թեգեր: նիհարեցնող թեյ, վնաս, փորձագետներ, օգուտ
Նախորդ նյութը

Պարզապես ֆանտաստիկ է. հայտնի շվեյցարացի ռեստորատոր Ռետո Մատիսը` Հայաստանի և հայկական խոհանոցի մասին (ՖՈՏՈ, ՎԻԴԵՈ)

Հաջորդ նյութը

Ինչպե՞ս ընտրել ոչ թանկարժեք ու լավ գինի. կարևոր խորհուրդներ հայ փորձագետից

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

post-image
Ըմպելիք

Լավ լուր թեյի սիրահարների համար կամ ինչ առավելություններ ունի կանաչ թեյը

post-image
Ըմպելիք

Վիդեո–բաղադրատոմս. ամանորյա կոկտեյլ` հայ բարմենի մատուցմամբ

post-image
Ըմպելիք

Հաճույք առանց վնասի կամ ինչպես առավոտյան սուրճը ճիշտ խմել

post-image
Ըմպելիք

«Խմիր ինձ». լավագույն զովացուցիչ ըմպելիքներն ամառային տապից փրկվելու համար

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

  • Հայաստանը զբոսաշրջային նոր բրենդ ունի
  • Տեղական համեղ ուտելիքներ և կոլորիտ. Դիլիջանում կայացավ գաստրոնոմիկ շքեղ փառատոնը` GASTROFEST–ը (ՖՈՏՈ)
  • «Երևանի Գինու Օրերը» փառատոնը Wine Travel Awards զբոսաշրջության միջազգային մրցույթի հաղթող է ճանաչվել
  • Հայաստանում մեկնարկում է GARoon փառատոնը. «ԳԱՌունա, գառ կեր»
  • The New York Times–ը հայկական «Արենին» ներառել է խաղողի 10 լավագույն սորտերի ցանկում, որոնց արժե ավելի մոտիկից ծանոթանալ

ԱՄԵՆԱԿԱՐԴԱՑՎԱԾ

Գողտրիկ հավաքույթներ Երևանում. ներկայացնում ենք Margaryan Business Group ռեստորանների հարթակների ճանապարհային քարտեզը (ՖՈՏՈ)

0
8611

Թեստ. գուշակեք աշխարհի երկրների մայրաքաղաքները

0
6268

Հայաստանում Հոբբիթների հեքիաթային գյուղ է հայտնվել

0
5624

Հարսանիք «Ծիրանի գարդեն» ռեստորանում. կարևոր է յուրաքանչյուր մանրուք (ՖՈՏՈ)

0
5312

Օմլետ, բրդուճ և գրանոլա. որտե՞ղ նախաճաշել Երևանում, խմբագրության ընտրություն

0
3550

Facebook

ԿՈՆՏԱԿՏՆԵՐ

Տեղեկատվություն տարածելու և ստանալու հարցերով դիմել.
Հեռ./ֆաքս. (+37410) 52-40-80
E-mail: [email protected]

Գովազդ տեղադրելու հարցերով դիմել.
E-mail: [email protected]

Տեխնիկական հարցերով դիմել
E-mail: [email protected]

ԲԱԺԻՆՆԵՐ

  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո

ՆԱԽԱԳԾԻ ՄԱՍԻՆ

Food&Wine–ը «Նովոստի–Արմենիա» միջազգային տեղեկատվական գործակալության հատուկ նախագիծն է, որտեղ կարող եք գտնել ակտուալ, հետաքրքիր և գլխավորը` օգտակար տեղեկատվություն գաստրոնոմիկ նրբությունների, օրիգինալ և վաղուց սիրված ճաշատեսակների ու հյութերի մասին։ Մենք չենք սահմանափակվում միայն Հայաստանով, որին, անշուշտ, հատուկ տեղ է տրված, այլ նաև պատմում ենք տարբեր երկրների խոհանոցների և հետաքրքիր գաստրոնոմիկ ավանդույթների մասին։ Ձգտում ենք ընթերցողին ծանոթացնել զարմանահրաշ գաստրոնոմիկ աշխարհի հետ, որը լի է անակնկալներով, գաղտնիքներով, առասպելներով ու պատմություններով։
Copyright © 2005-2019 AMI "Novosti-Armenia"