Food & Wine
  • ru
  • hy
  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո
  • ru
  • hy
грейпфрут
Սնունդ

ՕՐՎԱ ՄԹԵՐՔ. թուրինջ

Այսօր որոշել ենք պատմել թուրինջի մասին ամենահետաքրքիրն ու օգտակարը, թե որն է այս ցիտրուսային մրգի օգուտն ու վնասը, և օրական որքան կարելի է ուտել

Food&Wine-ը շարունակում է ներկայացնել բանջարեղենի կամ մրգի տեսակներ` անդրադառնալով դրանց կալորիականությանը, օգտակար և վնասակար հատկություններին, հակացուցումներին։

Այսօր որոշել ենք պատմել թուրինջի մասին ամենահետաքրքիրն ու օգտակարը, թե որն է այս ցիտրուսային մրգի օգուտն ու վնասը, և օրական որքան կարելի է ուտել:

Թուրինջի մասին

грейпфрут

Թուրինջը ցիտրուս է, որն աճում է մերձարևադարձային գոտում մշտադալար ծառի վրա: Պտուղը նման է նարնջին, բայց ավելի խոշոր է ու կարմրավուն։ Այն նաև անվանում են «խաղողի միրգ», քանի որ պտուղներն աճում են ողկույզներով։

Համարվում է, որ թուրինջը հայտնվել է Հնդկաստանում՝ որպես պոմելոյի և նարնջի հիբրիդ: 20-րդ դարում այս միրգը զբաղեցրել է առաջատար դիրքերից մեկը համաշխարհային շուկայում։ Արտահանման համար թուրինջ աճեցնող երկրները փետրվարի 2–ին նշում են բերքի տոնը։

Կալորիականություն

  • 100 գրամ թուրինջում - 32 կկալ
  • Ածխաջրեր – 6.5 գրամ
  • Սպիտակուցներ - 0,7 գրամ
  • Ճարպեր - 0,2 գրամ

Օգտակար հատկություններ

Թուրինջը վիտամիններով հարուստ միրգ է: Այն հարուստ է վիտամին A–ով, C–ով, D–ով, РР–ով, B խմբի վիտամիններով,  ինչպես նաև հանքանյութերով` կալիում, մագնեզիում, կալցիում, ֆոսֆոր և այլն: Պտղի միջուկը  հարուստ է բջջանյութով, իսկ կեղևը`եթերայուղերով:

Թուրինջն օգնում է նվազեցնել քաշը: Այն օգտակար է շաքարային դիաբետով տառապող մարդկանց համար, բարձր ճնշման և աթերոսկլերոզի դեպքում:

Թուրինջը պարունակում է վիտամին C-ի օրական չափաբաժնի մոտ 78%-ը: Այն ամրապնդում է իմունային համակարգը և օգնում է պայքարել վնասակար բակտերիաների և վիրուսների դեմ: Թուրինջը նաև օգնում է ազատվել գլխացավերից և բարելավում է քնի որակը:

Վնասակար հատկություններ

грейпфрут

Թուրինջն ու դրա հյութը չի կարելի օգտագործել որոշ դեղամիջոցների հետ միասին։ Հետևաբար, եթե որևէ դեղամիջոց եք ընդունում, ավելի լավ է թուրինջ ուտելուց առաջ խորհրդակցեք բժշկի հետ:

Այս մրգի հաճախակի օգտագործումից առաջին հերթին տուժում է լյարդը, որը կդանդաղեցնի օրգանիզմից վնասակար նյութերի դուրսբերումը, կվատացնի ատամների էմալի վիճակը, կգրգռվի բերանի լորձաթաղանթը, կարող են նաև առաջանալ աղեստամոքսային տրակտի խնդիրներ:

Եվ այս ամենը պայմանավորված է նրանով, որ թուրինջը շատ թթուներ է պարունակում։

Շաբաթվա ընթացքում խորհուրդ է տրվում ուտել 7 միջին չափի թուրինջ, բայց որոշ մասնագետների կարծիքով` շաբաթական չի կարելի ուտել 2–3 հատից ավել։

Հակացուցումներ

Ինչպես ցանկացած ցիտրուս, թուրինջը բոլորից ավելի հաճախ առաջացնում է ալերգիկ ռեակցիաներ, ուստի այն հակացուցված է մինչև 3 տարեկան երեխաներին։ Բարձր տարիքի երեխաներին թուրինջըշ պետք է տալ աստիճանաբար։

Մրգի չափից ավելի օգտագործումը կարող է սրել ստամոքսի և աղիների հիվանդությունները։ Թուրինջը հակացուցված է ստամոքսահյութի բարձր թթվայնության, հեպատիտի և նեֆրիտի դեպքում:

Եվ վերջում նշենք, որ խորհուրդ չի տրվում թուրինջը համադրել հետևյալ մթերքների հետ՝ սունկ, թարմ կաթ, սպիտակ բրինձ, հացաբուլկեղեն: Այս մթերքները թուրինջի հետ միասին այնքան էլ լավ չեն յուրացվում, ինչը կարող է հանգեցնել  ստամոքսի աշխատանքի խանգարման:–0–

Share:
Թեգեր: թուրինջ, մթերք, օգտակար հատկություններ, օրվա
мандарин
Նախորդ նյութը

ՕՐՎԱ ՄԹԵՐՔ. մանդարին

Հաջորդ նյութը

Կիմչի. կորեական ճաշատեսակ հայկական սեղանին

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

post-image
Սնունդ

Երբ չկա ժամանակ և ուժ. ընթրիք 30 րոպեում

post-image
Սնունդ

ՕՐՎԱ ԲԱՂԱԴՐԱՏՈՄՍ. կարտոֆիլով համեղ լազանյա

post-image
Սնունդ

Տավարի մսով խինկալիի համեղ բաղադրատոմս

post-image
Սնունդ

Խոհարարական դասընթացներ` առանց տնից դուրս գալու. հայկական գաթա

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

  • Հայաստանը զբոսաշրջային նոր բրենդ ունի
  • Տեղական համեղ ուտելիքներ և կոլորիտ. Դիլիջանում կայացավ գաստրոնոմիկ շքեղ փառատոնը` GASTROFEST–ը (ՖՈՏՈ)
  • «Երևանի Գինու Օրերը» փառատոնը Wine Travel Awards զբոսաշրջության միջազգային մրցույթի հաղթող է ճանաչվել
  • Հայաստանում մեկնարկում է GARoon փառատոնը. «ԳԱՌունա, գառ կեր»
  • The New York Times–ը հայկական «Արենին» ներառել է խաղողի 10 լավագույն սորտերի ցանկում, որոնց արժե ավելի մոտիկից ծանոթանալ

ԱՄԵՆԱԿԱՐԴԱՑՎԱԾ

Գողտրիկ հավաքույթներ Երևանում. ներկայացնում ենք Margaryan Business Group ռեստորանների հարթակների ճանապարհային քարտեզը (ՖՈՏՈ)

0
8612

Թեստ. գուշակեք աշխարհի երկրների մայրաքաղաքները

0
6270

Հայաստանում Հոբբիթների հեքիաթային գյուղ է հայտնվել

0
5624

Հարսանիք «Ծիրանի գարդեն» ռեստորանում. կարևոր է յուրաքանչյուր մանրուք (ՖՈՏՈ)

0
5312

Օմլետ, բրդուճ և գրանոլա. որտե՞ղ նախաճաշել Երևանում, խմբագրության ընտրություն

0
3551

Facebook

ԿՈՆՏԱԿՏՆԵՐ

Տեղեկատվություն տարածելու և ստանալու հարցերով դիմել.
Հեռ./ֆաքս. (+37410) 52-40-80
E-mail: [email protected]

Գովազդ տեղադրելու հարցերով դիմել.
E-mail: [email protected]

Տեխնիկական հարցերով դիմել
E-mail: [email protected]

ԲԱԺԻՆՆԵՐ

  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո

ՆԱԽԱԳԾԻ ՄԱՍԻՆ

Food&Wine–ը «Նովոստի–Արմենիա» միջազգային տեղեկատվական գործակալության հատուկ նախագիծն է, որտեղ կարող եք գտնել ակտուալ, հետաքրքիր և գլխավորը` օգտակար տեղեկատվություն գաստրոնոմիկ նրբությունների, օրիգինալ և վաղուց սիրված ճաշատեսակների ու հյութերի մասին։ Մենք չենք սահմանափակվում միայն Հայաստանով, որին, անշուշտ, հատուկ տեղ է տրված, այլ նաև պատմում ենք տարբեր երկրների խոհանոցների և հետաքրքիր գաստրոնոմիկ ավանդույթների մասին։ Ձգտում ենք ընթերցողին ծանոթացնել զարմանահրաշ գաստրոնոմիկ աշխարհի հետ, որը լի է անակնկալներով, գաղտնիքներով, առասպելներով ու պատմություններով։
Copyright © 2005-2019 AMI "Novosti-Armenia"