Food & Wine
  • ru
  • hy
  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո
  • ru
  • hy
Սնունդ

ՕՐՎԱ ՄԹԵՐՔ. դդում

Դդումը ոչ միայն համեղ, այլև անչափ առողջարար մթերք է, որն օրգանիզմից հեռացնում է վնասակար նյութերը

Food&Wine-ը շարունակում է ներկայացնել բանջարեղենի կամ մրգի տեսակներ` անդրադառնալով դրանց կալորիականությանը, օգտակար և վնասակար հատկություններին, հակացուցումներին։ Այս անգամ կպատմենք առողջարար ու անուշաբույր դդումի մասին ամենահետաքրքիրն ու օգտակարը։

Դդումի մասին

тыква

Դդումի հայրենիքը Մեքսիկան է, որտեղ գիտնականները հայտնաբերել են դդմի ամենահին սերմերը՝ մոտ 7000 տարեկան։ Դդումը ոչ միայն համեղ, այլև անչափ առողջարար մթերք է, որն օրգանիզմից հեռացնում է վնասակար նյութերը։

Այս բանջարեղենն ուտում են հում վիճակում, եփում են, ավելացնում փլավին, լցոնում են բրնձով, բանջարեղենով, մրգերով, ընկույզով, աղացած մսով, շոգեխաշում ոսպով, պատրաստում են մուրաբա, ապուր:

Դդումն աճեցնում են գրեթե ամենուր, այդ իսկ պատճառով դդումով ազգային ուտեստներ կարելի է գտնել աշխարհի գրեթե բոլոր խոհանոցներում։

Կալորիականություն

  • 100 գրամ դդումում - 20 կկալ
  • Ածխաջրեր - 5 գրամ
  • Սպիտակուցներ – 1 գրամ
  • Ճարպեր-0.1 գրամ

Օգտակար հատկություններ

Դդումն աչքի է ընկնում իր հանքանյութերով՝ երկաթ, կալիում, կալցիում, ֆտոր, պղինձ։ Այդ իսկ պատճառով դդումը հաճախ խորհուրդ է տրվում սակավարյունության և այտուցների բուժման համար։ Բացի այդ դդումն իր ցածր կալորիականության և բարձր սննդային արժեքի շնորհիվ օգտակար է ավելորդ քաշի դեմ պայքարում։

Դդումը հարուստ է վիտամիններով։ Այս բանջարեղենը ռեկորդակիրներից է վիտամին A-ի պարունակությամբ։ Բացի այդ դդումը պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին C, և առկա են գրեթե բոլոր վիտամինները: Դդումն օգտակար է մաշկին, աչքերին և սրտանոթային համակարգին:

Վնասակար հատկություններ

Դդումի հաճախակի օգտագործումը երբեմն կարող է հանգեցնել որովայնի փքվածության և փորլուծության։ Դդումի չափից շատ օգտագործումը կարող է հանգեցնել նաև կարոտինեմիկ կեղծ դեղնախտի, քանի որ բանջարեղենի մեջ պարունակվող կարոտինն առաջացնում է մաշկի դեղնացում: Հազվադեպ հանդիպում է անհատական անտանելիություն և ալերգիա, այդ դեպքում ավելի լավ է հրաժարվել դդմից։

Խորհուրդ չի տրվում նաև դդում ուտել ստամոքսի խոցի, ցածր թթվայնությամբ գաստրիտի և շաքարային դիաբետի դեպքում։

Հակացուցումներ

Հում դդում ուտելը հակացուցված է աղեստամոքսային տրակտի հիվանդություններ ունեցողներին, ինչպես նաև լեղապարկում և երիկամներում քարեր ունեցողներին, քանի որ դդումը կարող է առաջացնել քարերի տեղաշարժ։

Հում բանջարեղենն ավելի դժվար է մարսվում, ուստի ավելի լավ է հում դդում չտալ փոքր երեխաներին և տարեցներին: Դիաբետիկները նույնպես պետք է խուսափեն դդմի չարաշահումից, քանի որ այն կարող է հանգեցնել արյան մեջ շաքարի մակարդակի բարձրացման: Հում դդումի հյութը հակացուցված է ստամոքսի ցածր թթվայնության, գաստրիտի, ստամոսքի և տասներկումատնյա աղիքի խոցերի դեպքերում։

Share:
Թեգեր: դդում, օգտակար հատկություններ, օրվա մթերք
Նախորդ նյութը

Ռուսաստանը պատրաստվում է գինու համար ազգային չափանիշ մշակել

Հաջորդ նյութը

«Սնիկերսի հեղինակները, կարծում եմ՝ օգտվել են հենց մեր ազգային խոհանոցից». Սեդրակ Մամուլյան (ՎԻԴԵՈ)

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

post-image
Սնունդ

ՕՐՎԱ ՄԹԵՐՔ. Բրոկկոլի

post-image
Սնունդ

Կարտոֆիլով և աղացած մսով լազանյա. իտալական ուտեստի նուրբ և համեղ տարբերակ

post-image
Սնունդ

ՕՐՎԱ ԲԱՂԱԴՐԱՏՈՄՍ. ելակով համեղ թխվածք

post-image
Սնունդ

Կարգի ենք բերում կազմվածքը տոներից հետո. 3 բաղադրատոմս բեռնաթափման օրվա համար

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

  • Հայաստանը զբոսաշրջային նոր բրենդ ունի
  • Տեղական համեղ ուտելիքներ և կոլորիտ. Դիլիջանում կայացավ գաստրոնոմիկ շքեղ փառատոնը` GASTROFEST–ը (ՖՈՏՈ)
  • «Երևանի Գինու Օրերը» փառատոնը Wine Travel Awards զբոսաշրջության միջազգային մրցույթի հաղթող է ճանաչվել
  • Հայաստանում մեկնարկում է GARoon փառատոնը. «ԳԱՌունա, գառ կեր»
  • The New York Times–ը հայկական «Արենին» ներառել է խաղողի 10 լավագույն սորտերի ցանկում, որոնց արժե ավելի մոտիկից ծանոթանալ

ԱՄԵՆԱԿԱՐԴԱՑՎԱԾ

Գողտրիկ հավաքույթներ Երևանում. ներկայացնում ենք Margaryan Business Group ռեստորանների հարթակների ճանապարհային քարտեզը (ՖՈՏՈ)

0
8619

Թեստ. գուշակեք աշխարհի երկրների մայրաքաղաքները

0
6296

Հայաստանում Հոբբիթների հեքիաթային գյուղ է հայտնվել

0
5641

Հարսանիք «Ծիրանի գարդեն» ռեստորանում. կարևոր է յուրաքանչյուր մանրուք (ՖՈՏՈ)

0
5324

Օմլետ, բրդուճ և գրանոլա. որտե՞ղ նախաճաշել Երևանում, խմբագրության ընտրություն

0
3574

Facebook

ԿՈՆՏԱԿՏՆԵՐ

Տեղեկատվություն տարածելու և ստանալու հարցերով դիմել.
Հեռ./ֆաքս. (+37410) 52-40-80
E-mail: [email protected]

Գովազդ տեղադրելու հարցերով դիմել.
E-mail: [email protected]

Տեխնիկական հարցերով դիմել
E-mail: [email protected]

ԲԱԺԻՆՆԵՐ

  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո

ՆԱԽԱԳԾԻ ՄԱՍԻՆ

Food&Wine–ը «Նովոստի–Արմենիա» միջազգային տեղեկատվական գործակալության հատուկ նախագիծն է, որտեղ կարող եք գտնել ակտուալ, հետաքրքիր և գլխավորը` օգտակար տեղեկատվություն գաստրոնոմիկ նրբությունների, օրիգինալ և վաղուց սիրված ճաշատեսակների ու հյութերի մասին։ Մենք չենք սահմանափակվում միայն Հայաստանով, որին, անշուշտ, հատուկ տեղ է տրված, այլ նաև պատմում ենք տարբեր երկրների խոհանոցների և հետաքրքիր գաստրոնոմիկ ավանդույթների մասին։ Ձգտում ենք ընթերցողին ծանոթացնել զարմանահրաշ գաստրոնոմիկ աշխարհի հետ, որը լի է անակնկալներով, գաղտնիքներով, առասպելներով ու պատմություններով։
Copyright © 2005-2019 AMI "Novosti-Armenia"