Food & Wine
  • ru
  • hy
  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո
  • ru
  • hy
капуста
Սնունդ

ՕՐՎԱ ՄԹԵՐՔ. կաղամբ

Պատմում ենք առողջարար, վիտամիններով և հանքանյութերով հարուստ կաղամբի մասին

Food&Wine-ը շարունակում է ներկայացնել բանջարեղենի կամ մրգի տեսակներ` անդրադառնալով դրանց կալորիականությանը, օգտակար և վնասակար հատկություններին, հակացուցումներին։ Այս անգամ կպատմենք առողջարար, վիտամիններով և հանքանյութերով հարուստ կաղամբի մասին:

Կաղամբի մասին

Կաղամբն աճեցվում է սածիլներով, թեև տաք շրջաններում բերքը կարելի է ցանել անմիջապես հողի մեջ։ Հայտնի բանջարեղենի հարյուրավոր տեսակներ կան: Օրինակ՝ սև կաղամբ, բայց շատերը նախընտրում են օգտագործել հենց մեր «ավանդական» կաղամբը:

Սպիտակ կաղամբը թարմ է մնում ամբողջ ձմեռ և չի կորցնում իր օգտակար հատկությունները։ Բանջարեղենի հայրենիքը Վրաստանն է։ Կաղամբի անունը գալիս է լատիներեն «kaput» բառից, որը թարգմանաբար նշանակում է «գլուխ»:

Կալորիականություն

  • 100 գրամ կաղամբում - 27 կկալ
  • Ածխաջրեր – 4.7 գրամ
  • Սպիտակուցներ – 1.8 գրամ
  • Ճարպեր-0.1 գրամ

Օգտակար հատկություններ

капуста

Կաղամբը չափազանց օգտակար է, այն հաճախ օգտագործվում է դիետիկ սննդակարգում։ Բանջարեղենը պարունակում է շատ ջուր և բջջանյութ, որոնք դրական են ազդում գիրություն ունեցող մարդկանց օրգանիզմի վրա։ Բարդ ածխաջրերը չեն ավելացնում քաշը, բայց ակտիվացնում են նյութափոխանակությունը։

Կաղամբի հյութը բրոնխիտի ժամանակ օգնում է հեռացնել խորխը։ Հյութը վաղուց հայտնի է որպես լավ խորխաբեր՝ իր հակամանրէային հատկություններով: Բացի այդ, հեղուկը մեղմացնում է հազի նոպաները ասթմայի դեպքում:

Բանջարեղենը վերացնում է նաև մկանացավը մարզումներից հետո և ակտիվացնում է ուղեղի ու նյարդային համակարգի աշխատանքը։ Հեմատոմաների և հոդերի հիվանդությունների դեպքում բանջարեղենը վերացնում է տհաճ հետևանքները։

Վնասակար հատկություններ

Ենթաստամոքսային գեղձի բորբոքային պրոցեսների դեպքում հաճախ կաղամբի վնասը հսկայական է։ Պարունակվող բջջանյութը բացասաբար է ազդում հիվանդ օրգանի վրա՝ ակտիվացնելով տհաճ զգացողությունները։ Բժիշկները զգուշացնում են, որ խորհուրդ չի տրվում ուտել հում կաղամբ, իսկ ջերմային մշակումից հետո կարելի է օրական 100 գ-ից ոչ ավել։

Կաղամբը կարող է վնասել նաև մինչև 8 ամսական երեխաներին։ Մանկահասակ երեխաների մոտ կաղամբը կարող է առաջացնել փորկապություն և անհանգստություն: Չնայած իր սննդային արժեքին, կաղամբը պարունակում է հիստամին, որն ալերգիա է առաջացնում։

Հակացուցումներ

Կաղամբի օգտագործումը հակացուցված է գրգռված աղիքի համախտանիշով հիվանդներին: Կոշտ մանրաթելերի, կալցիումի և սպիտակուցի մեծ քանակը վնաս է առողջությանը: Սննդից առաջացած անհանգստությունը սրվում է որովայնի փքվածության և ցավի պատճառով:

Կաղամբը հակացուցված է նաև վիրահատությունից հետո: Օրգանիզմը դեռ չի վերականգնվել, ուստի պետք է ավելի թեթև կերակուր ընտրել։

Կաղամբը վտանգավոր է նաև լեղապարկի քարերի և երիկամային անբավարարության դեպքում։ Կաղամբը պարունակում է գոյտրոգեններ, որոնք մեծացնում են յոդի կարիքը և վտանգավոր են վահանաձև գեղձի հիվանդությունների դեպքում, հղիության ժամանակ:

Share:
Թեգեր: կաղամբ, օգտակար հատկություններ
Hard Rock Cafe
Նախորդ նյութը

Հայտնի Hard Rock Cafe բրենդը սրճարան կբացի Երևանում

Հաջորդ նյութը

Հայկական խոհանոցի անհայտ ավանդույթները. 11 փաստ` Սեդրակ Մամուլյանի կողմից (ՎԻԴԵՈ)

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

post-image
Սնունդ

Forbes. Հայաստանը կդառնա գաստրոճամփորդությունների կարևոր երկիր

post-image
Սնունդ

ՕՐՎԱ ՄԹԵՐՔ. Բրոկկոլի

post-image
Սնունդ

Լավագույն դիետան տեսողության համար

post-image
Սնունդ

Ամանորին ընդառաջ. 3 ամենահամեղ ու յուրօրինակ աղցանների բաղադրատոմսերը (ՖՈՏՈ)

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

  • Հայաստանը զբոսաշրջային նոր բրենդ ունի
  • Տեղական համեղ ուտելիքներ և կոլորիտ. Դիլիջանում կայացավ գաստրոնոմիկ շքեղ փառատոնը` GASTROFEST–ը (ՖՈՏՈ)
  • «Երևանի Գինու Օրերը» փառատոնը Wine Travel Awards զբոսաշրջության միջազգային մրցույթի հաղթող է ճանաչվել
  • Հայաստանում մեկնարկում է GARoon փառատոնը. «ԳԱՌունա, գառ կեր»
  • The New York Times–ը հայկական «Արենին» ներառել է խաղողի 10 լավագույն սորտերի ցանկում, որոնց արժե ավելի մոտիկից ծանոթանալ

ԱՄԵՆԱԿԱՐԴԱՑՎԱԾ

Գողտրիկ հավաքույթներ Երևանում. ներկայացնում ենք Margaryan Business Group ռեստորանների հարթակների ճանապարհային քարտեզը (ՖՈՏՈ)

0
8612

Թեստ. գուշակեք աշխարհի երկրների մայրաքաղաքները

0
6270

Հայաստանում Հոբբիթների հեքիաթային գյուղ է հայտնվել

0
5626

Հարսանիք «Ծիրանի գարդեն» ռեստորանում. կարևոր է յուրաքանչյուր մանրուք (ՖՈՏՈ)

0
5313

Օմլետ, բրդուճ և գրանոլա. որտե՞ղ նախաճաշել Երևանում, խմբագրության ընտրություն

0
3552

Facebook

ԿՈՆՏԱԿՏՆԵՐ

Տեղեկատվություն տարածելու և ստանալու հարցերով դիմել.
Հեռ./ֆաքս. (+37410) 52-40-80
E-mail: [email protected]

Գովազդ տեղադրելու հարցերով դիմել.
E-mail: [email protected]

Տեխնիկական հարցերով դիմել
E-mail: [email protected]

ԲԱԺԻՆՆԵՐ

  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո

ՆԱԽԱԳԾԻ ՄԱՍԻՆ

Food&Wine–ը «Նովոստի–Արմենիա» միջազգային տեղեկատվական գործակալության հատուկ նախագիծն է, որտեղ կարող եք գտնել ակտուալ, հետաքրքիր և գլխավորը` օգտակար տեղեկատվություն գաստրոնոմիկ նրբությունների, օրիգինալ և վաղուց սիրված ճաշատեսակների ու հյութերի մասին։ Մենք չենք սահմանափակվում միայն Հայաստանով, որին, անշուշտ, հատուկ տեղ է տրված, այլ նաև պատմում ենք տարբեր երկրների խոհանոցների և հետաքրքիր գաստրոնոմիկ ավանդույթների մասին։ Ձգտում ենք ընթերցողին ծանոթացնել զարմանահրաշ գաստրոնոմիկ աշխարհի հետ, որը լի է անակնկալներով, գաղտնիքներով, առասպելներով ու պատմություններով։
Copyright © 2005-2019 AMI "Novosti-Armenia"