Food & Wine
  • ru
  • hy
  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո
  • ru
  • hy
ананас
Սնունդ

ՕՐՎԱ ՄԹԵՐՔ. արքայախնձոր

Ներկայացնում ենք արքայախնձորի օգտակար և վնասակար հատկությունները

Food&Wine-ը շարունակում է ներկայացնել բանջարեղենի կամ մրգի տեսակներ` անդրադառնալով դրանց կալորիականությանը, օգտակար և վնասակար հատկություններին, հակացուցումներին։ Այս անգամ կպատմենք անհավանական հյութեղ, համեղ և վիտամիններով հարուստ արքայախնձորի մասին:

Արքայախնձորի մասին

ананас

Արքայախնձորի պատմական հայրենիքը Բրազիլիան է։ Հետազոտողների մեծ մասը կարծում է, որ այս պտուղը հայտնվել է մոտ 12-15-րդ դարերում։ Կարիբյան ավազանի բնակիչները դրանից դեղորայք ու գինի էին պատրաստում, իսկ տերևներից` կտորեղեն։

Այսօր աշխարհի արքայախնձորի ամենախոշոր պլանտացիները գտնվում են Հավայան կղզիներում: Այս արևադարձային մրգի հիմնական մատակարարներն են Թաիլանդը, Ֆիլիպինները, Բրազիլիան, Մեքսիկան։

Կալորիականություն

  • 100 գրամ արքայախնձորում - 52 կկալ
  • Ածխաջրեր – 11.8 գրամ
  • Սպիտակուցներ – 0.3 գրամ
  • Ճարպեր-0.1 գրամ

Օգտակար հատկություններ

Արքայախնձորը մեծ քանակությամբ վիտամին C է պարունակում, որը հատկապես անհրաժեշտ է սեզոնային մրսածության ժամանակ։ Այս միրգը նաև պարունակում է նյութեր, որոնք ամրապնդում են կենտրոնական նյարդային համակարգը, օգնում են հաղթահարել վատ տրամադրությունը և նվազեցնել հոդացավն ու մկանացավը։

Արքայախնձորը մաքրում է արյան անոթները վատ խոլեստերինից և նվազեցնում սիրտ-անոթային հիվանդությունների ռիսկը։ Կարծիք կա, որ այս միրգը կանխում է քաղցկեղածին բջիջների աճը և նվազեցնում քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը:

Այս արևադարձային միրգը հարուստ է բջջանյութով, որը բարելավում է աղիների շարժունակությունը: Առողջությունը պահպանելու և իմունիտետն ամրապնդելու համար բժիշկները խորհուրդ են տալիս օրական առնվազն 200 գրամ արքայախնձոր ուտել։

Վնասակար հատկություններ

ананас

Ատամի թույլ էմալ և ցավոտ լնդեր ունեցողներին խորհուրդ չի տրվում սննդակարգում արքայախնձոր ներառել, հակառակ դեպքում դա կարող է հանգեցնել բացասական հետևանքների։ Պատճառն այն է, որ արքայախնձորը բարձրացնում է թթվայնությունը։

Կերակրող կանանց և մինչև 6 տարեկան երեխաներին խորհուրդ չի տրվում արքայախնձոր օգտագործել: Մինչև 6 տարեկան երեխաներին պետք է արքայախնձոր տալ սահմանափակ քանակությամբ, հակառակ դեպքում այն կարող է գրգռել աղիների լորձաթաղանթը։

Հակացուցումներ

Մրգային թթուների մեծ պարունակության պատճառով արքայախնձորը հակացուցված է գաստրիտ, բարձր թթվայնություն և ստամոքսի խոց ունեցող մարդկանց։ Հղիներին խորհուրդ է տրվում բացառել արքայախնձորը սննդակարգից, քանի որ այն կարող է վիժման հանգեցնել։

Հակացուցված է արքայախնձոր ուտել, եթե որևէ դեղամիջոց եք ընդունում, քանի որ այս միրգն արգելափակում է դեղերի ազդեցությունը, և դրանց օգտագործումը ոչ մի օգուտ չի տա: Չնայած բոլոր հակացուցումներին, արքայախնձորի օգտակարությունը շատ ավելի մեծ է։ Ուստի կարելի է վստահորեն ասել, որ արքայախնձորը օգտակար նյութերի պահոց է, որն օգնում է ոչ միայն կարգավորել քաշը, այլև բարելավել ամբողջ օրգանիզմի վիճակը։–0–

Share:
Թեգեր: արքայախնձոր, հակացուցումներ, օգտակար հատկություններ
алкоголь Джек Дениэлс
Նախորդ նյութը

Աշխարհի ամենաթանկ ալկոհոլային խմիչքները (ՖՈՏՈ)

Հաջորդ նյութը

Կատարյալ սուրճի բաղադրատոմս` հայտնի խոհարար Անուշ Միրզոյանցից (ՖՈՏՈ)

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

post-image
Սնունդ

Սառը քաղցրավենիք. հատապտուղներով շոկոլադե պաղպաղակի հիանալի բաղադրատոմս

post-image
Սնունդ

Պարզապես ֆանտաստիկ է. հայտնի շվեյցարացի ռեստորատոր Ռետո Մատիսը` Հայաստանի և հայկական խոհանոցի մասին (ՖՈՏՈ, ՎԻԴԵՈ)

post-image
Սնունդ

Հավի լյարդից պարֆե. Ջեյմի Օլիվերի բաղադրատոմսը

post-image
Սնունդ

Քաղցկեղից պաշտպանող 10 մթերք

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

  • Հայաստանը զբոսաշրջային նոր բրենդ ունի
  • Տեղական համեղ ուտելիքներ և կոլորիտ. Դիլիջանում կայացավ գաստրոնոմիկ շքեղ փառատոնը` GASTROFEST–ը (ՖՈՏՈ)
  • «Երևանի Գինու Օրերը» փառատոնը Wine Travel Awards զբոսաշրջության միջազգային մրցույթի հաղթող է ճանաչվել
  • Հայաստանում մեկնարկում է GARoon փառատոնը. «ԳԱՌունա, գառ կեր»
  • The New York Times–ը հայկական «Արենին» ներառել է խաղողի 10 լավագույն սորտերի ցանկում, որոնց արժե ավելի մոտիկից ծանոթանալ

ԱՄԵՆԱԿԱՐԴԱՑՎԱԾ

Գողտրիկ հավաքույթներ Երևանում. ներկայացնում ենք Margaryan Business Group ռեստորանների հարթակների ճանապարհային քարտեզը (ՖՈՏՈ)

0
8603

Թեստ. գուշակեք աշխարհի երկրների մայրաքաղաքները

0
6253

Հայաստանում Հոբբիթների հեքիաթային գյուղ է հայտնվել

0
5610

Հարսանիք «Ծիրանի գարդեն» ռեստորանում. կարևոր է յուրաքանչյուր մանրուք (ՖՈՏՈ)

0
5299

Օմլետ, բրդուճ և գրանոլա. որտե՞ղ նախաճաշել Երևանում, խմբագրության ընտրություն

0
3534

Facebook

ԿՈՆՏԱԿՏՆԵՐ

Տեղեկատվություն տարածելու և ստանալու հարցերով դիմել.
Հեռ./ֆաքս. (+37410) 52-40-80
E-mail: [email protected]

Գովազդ տեղադրելու հարցերով դիմել.
E-mail: [email protected]

Տեխնիկական հարցերով դիմել
E-mail: [email protected]

ԲԱԺԻՆՆԵՐ

  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո

ՆԱԽԱԳԾԻ ՄԱՍԻՆ

Food&Wine–ը «Նովոստի–Արմենիա» միջազգային տեղեկատվական գործակալության հատուկ նախագիծն է, որտեղ կարող եք գտնել ակտուալ, հետաքրքիր և գլխավորը` օգտակար տեղեկատվություն գաստրոնոմիկ նրբությունների, օրիգինալ և վաղուց սիրված ճաշատեսակների ու հյութերի մասին։ Մենք չենք սահմանափակվում միայն Հայաստանով, որին, անշուշտ, հատուկ տեղ է տրված, այլ նաև պատմում ենք տարբեր երկրների խոհանոցների և հետաքրքիր գաստրոնոմիկ ավանդույթների մասին։ Ձգտում ենք ընթերցողին ծանոթացնել զարմանահրաշ գաստրոնոմիկ աշխարհի հետ, որը լի է անակնկալներով, գաղտնիքներով, առասպելներով ու պատմություններով։
Copyright © 2005-2019 AMI "Novosti-Armenia"