Food & Wine
  • ru
  • hy
  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո
  • ru
  • hy
королек хурма
Սնունդ

ՕՐՎԱ ՄԹԵՐՔ. արքայանարինջ

Արքայանարնջի հայրենիքը Չինաստանն է: Այս բույսի մի քանի հարյուր տեսակ կա ամբողջ աշխարհում: Ծառերի որոշ տեսակներ կան, որոնք ապրում են մինչև 500 տարի

ԵՐԵՎԱՆ, 24 հունվարի./Նովոստի–Արմենիա/. Որոշել ենք այս շաբաթ պատմել արքայանարնջի մասին։ Կներկայացնենք այս համեղ մրգի կալորիականությունը, օգտակար և վնասակար հատկությունները, հակացուցումները։

Արքայանարնջի մասին

Այս համեղ ու հյութեղ միրգը տարածված է արևադարձային և բարեխառն կլիմայական գոտիներում։ Արքայանարնջի հայրենիքը Չինաստանն է: Այս բույսի մի քանի հարյուր տեսակ կա ամբողջ աշխարհում: Ծառերի որոշ տեսակներ կան, որոնք ապրում են մինչև 500 տարի:

королек хурма

Կալորիականություն

  • 100 գրամ արքայանարնջում - 67 կկալ
  • Ածխաջրեր – 15.3 գրամ
  • Սպիտակուցներ – 0.5 գրամ
  • Ճարպեր-0.4 գրամ

Օգտակար հատկություններ

Արքայանարինջը պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ, հատկապես A, C և B, ինչպես նաև յոդ, երկաթ, կալցիում, կալիում, ֆոսֆոր, մանգան, մագնեզիում: Յոդը լրացնում է օրգանիզմում այս նյութի պակասը և նվազեցնում է վահանաձև գեղձի հիվանդությունների ռիսկը:

Այս միրգն ունի թթուների ցածր կոնցենտրացիա, ինչը բարենպաստ է ազդում աղեստամոքսային տրակտի աշխատանքի վրա՝ ստամոքսի խոցի, լյարդի և երիկամների հիվանդությունների դեպքում։

Արքայանարինջն օգտակար է նաև սրտի և արյան անոթների հիվանդությունների դեպքում։ Այն նվազեցնում է աթերոսկլերոզի առաջացման ռիսկը, իսկ մրգի միզամուղ ազդեցությունն օգնում է այտուցների դեպքում, որոնք առաջանում են սրտի վատ աշխատանքի հետևանքով:

  • королек хурма

Վնասակար հատկություններ

Արքայանարինջը պարունակում է մեծ քանակությամբ սախարոզա, ուստի այն չարժե շատ օգտագործել։ Բժիշկը կարող է արգելել արքայանարինջ հատկապես դիաբետի և ենթաստամոքսային գեղձի խնդիրների դեպքում:

Ինչպես բոլոր նարնջագույն պտուղներում, արքայանարնջում ևս կա մեծ քանակի A վիտամին` բետա–կարոտինի տեսքով։  Պետք է հիշել, որ օրգանիզմում չափազանց մեծ քանակությամբ բետա-կարոտինը կարող է հանգեցնել մաշկի դեղնության, հատկապես երեխաների մոտ։ Ճիշտ է, այն առողջության համար վտանգավոր չէ, և նման դեպքեր կարող են գրանցվել շաբաթական 2–3կգ կարոտին պարունակող մթերք ուտելու պարագայում։

Հակացուցումներ

Երիկամների քարերի հետ կապված խնդիրներ ունեցող մարդկանց հակացուցված է արքայանարինջ օգտագործել, քանի որ այն ունի միզամուղ ազդեցություն։

Արքայանարինջը հակացուցված է նաև այն մարդկանց, ովքեր վերջերս ենթարկվել են աղեստամոքսային տրակտի և մարսողական համակարգի օրգանների վիրահատության։ Արքայանարինջ խորհուրդ չի տրվում կրծքով կերակրողներին, քանի որ կարող է ալերգիկ ռեակցիա առաջացնել։ Այն չպետք է խառնել կաթի հետ, քանի որ կարող է հանգեցնել ստամոքսի խանգարման։–0–

Share:
Թեգեր: արքայանարինջ, հակացուցումներ, օգտակար հատկություններ, օրվա մթերք
Նախորդ նյութը

Սնկով ֆունչոզա. չինական համեղ հրաշք` հայկական սեղանին

Հաջորդ նյութը

Ցուկինիով կրեմապուր՝ հայտնի շեֆ խոհարար Անուշ Միրզոյանցից. (ԷՔՍԿԼՅՈւԶԻՎ)

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

post-image
Սնունդ

Օրվա աղանդեր. պաննա կոտա սպիտակ շոկոլադով և ելակով

post-image
Սնունդ

Վիտամինային ռումբ. կարմիր ոսպով համեղ կրեմապուրի բաղադրատոմս

post-image
Սնունդ

Ցուկինիով կրեմապուր՝ հայտնի շեֆ խոհարար Անուշ Միրզոյանցից. (ԷՔՍԿԼՅՈւԶԻՎ)

post-image
Սնունդ

Թայական խոհանոցից մինչև Hard Rock Cafe Yerevan. Food Republic-ի հիմնադիր Արսեն Հովհաննիսյանը՝ երևանցիների նախասիրությունների և սպասվող սուշի-բումի մասին

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

  • Հայաստանը զբոսաշրջային նոր բրենդ ունի
  • Տեղական համեղ ուտելիքներ և կոլորիտ. Դիլիջանում կայացավ գաստրոնոմիկ շքեղ փառատոնը` GASTROFEST–ը (ՖՈՏՈ)
  • «Երևանի Գինու Օրերը» փառատոնը Wine Travel Awards զբոսաշրջության միջազգային մրցույթի հաղթող է ճանաչվել
  • Հայաստանում մեկնարկում է GARoon փառատոնը. «ԳԱՌունա, գառ կեր»
  • The New York Times–ը հայկական «Արենին» ներառել է խաղողի 10 լավագույն սորտերի ցանկում, որոնց արժե ավելի մոտիկից ծանոթանալ

ԱՄԵՆԱԿԱՐԴԱՑՎԱԾ

Գողտրիկ հավաքույթներ Երևանում. ներկայացնում ենք Margaryan Business Group ռեստորանների հարթակների ճանապարհային քարտեզը (ՖՈՏՈ)

0
8621

Թեստ. գուշակեք աշխարհի երկրների մայրաքաղաքները

0
6296

Հայաստանում Հոբբիթների հեքիաթային գյուղ է հայտնվել

0
5643

Հարսանիք «Ծիրանի գարդեն» ռեստորանում. կարևոր է յուրաքանչյուր մանրուք (ՖՈՏՈ)

0
5326

Օմլետ, բրդուճ և գրանոլա. որտե՞ղ նախաճաշել Երևանում, խմբագրության ընտրություն

0
3574

Facebook

ԿՈՆՏԱԿՏՆԵՐ

Տեղեկատվություն տարածելու և ստանալու հարցերով դիմել.
Հեռ./ֆաքս. (+37410) 52-40-80
E-mail: [email protected]

Գովազդ տեղադրելու հարցերով դիմել.
E-mail: [email protected]

Տեխնիկական հարցերով դիմել
E-mail: [email protected]

ԲԱԺԻՆՆԵՐ

  • Սնունդ
  • Ըմպելիք
  • Տուրիզմ
  • Իվենթներ
  • Վիդեո

ՆԱԽԱԳԾԻ ՄԱՍԻՆ

Food&Wine–ը «Նովոստի–Արմենիա» միջազգային տեղեկատվական գործակալության հատուկ նախագիծն է, որտեղ կարող եք գտնել ակտուալ, հետաքրքիր և գլխավորը` օգտակար տեղեկատվություն գաստրոնոմիկ նրբությունների, օրիգինալ և վաղուց սիրված ճաշատեսակների ու հյութերի մասին։ Մենք չենք սահմանափակվում միայն Հայաստանով, որին, անշուշտ, հատուկ տեղ է տրված, այլ նաև պատմում ենք տարբեր երկրների խոհանոցների և հետաքրքիր գաստրոնոմիկ ավանդույթների մասին։ Ձգտում ենք ընթերցողին ծանոթացնել զարմանահրաշ գաստրոնոմիկ աշխարհի հետ, որը լի է անակնկալներով, գաղտնիքներով, առասպելներով ու պատմություններով։
Copyright © 2005-2019 AMI "Novosti-Armenia"